Grécky premiér chce od veriteľov čestný kompromis

SITA TA3
30.3.2015 22:44

Dohoda s eurozónou je možná, nie však za každú cenu. Vyhlásil to grécky premiér Alexis Tsipras. Podľa jeho slov sa kabinet usiluje o čestný kompromis. Grécky ľud podľa neho vládu žiada, aby neustúpila ani o krok. Podľa Európskej komisie rozhovory s Aténami o zozname gréckych reforiem ďalej pokračujú.

100 miliónov do štátnej pokladnice

Podľa jeho vyjadrenia na pôde gréckeho parlamentu sa snaží dosiahnuť "čestný kompromis" a stredopravicová opozícia by mala podporiť jeho postoj vo vyjednávaní s veriteľmi ako aj v otázke ukončenia úsporných opatrení spojených s prijímaním zahraničnej finančnej pomoci.

Dodal, že stratégia vlády pod vedením radikálnej ľavice už začala prinášať úžitok a vďaka novoprijatému zákonu uľahčujúcemu vyrovnávanie daňových nedoplatkov pritieklo do štátnej pokladnice za jediný týždeň 100 miliónov eur.

"Je pravda, že sa usilujeme o čestný kompromis s našimi veriteľmi, no neočakávajte od nás bezpodmienečný súhlas," povedal Tsípras. Grécko podľa jeho slov potrebuje reštrukturalizovať svoje dlhy, aby ich mohlo splácať, a poukázal tak na otázku ďalších úľav, ktorá mala významné miesto v jeho kampani pred januárovými parlamentnými voľbami.

Súbor myšlienok

Nemecko ako najväčší veriteľ Grécka v pondelok odkázalo, že eurozóna neposkytne Aténam žiadnu dodatočnú finančnú pomoc, kým nebude k dispozícii podrobnejší zoznam súvisiacich reforiem a časť z nich nebude zapracovaná do zákonov.

Predstavitelia Grécka pritom v nedeľu vyjadrili optimizmus po najnovších rokovaniach s partnermi, s ktorými sa Tsíprasova vláda vo februári dohodla na štvormesačnom predĺžení záchranného programu podmienenom reformami.

Atény v piatok predložili zoznam reforiem, ktoré podľa vládneho kabinetu krajine prinesú tri miliardy eur a vynechávajú "opatrenia spôsobujúce recesiu", ktorými sú napríklad škrty v mzdách, či v dôchodkoch. Jeden z predstaviteľov eurozóny však predložený dokument označil skôr za súbor "myšlienok", ktoré si vyžadujú konkretizáciu.

Hovorili sme i s Ronaldom Ižipom analytikom Trim Broker

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok