Banská Bystrica porazila Nitru, premiérovo mieri do finále

TA3 TASR SITA
29.3.2015 19:51

Hokejisti HC ´05 Banská Bystrica si prvýkrát v histórii zahrajú o extraligový titul, od 1. apríla ich čaká v sérii na štyri víťazstva obhajca titulu z Košíc.

Banská Bystrica porazila Nitru, premiérovo mieri do finále
SITA/Martin Havran

Rozhodol Kytnár

Banskobystričania zvládli rozhodujúci siedmy zápas semifinále s Nitrou a po výhre 2:1 po predĺžení sa tešili z úspechu 4:3 na stretnutia. Rozhodujúci gól strelil v 62. min Milan Kytnár. Banská Bystrica sa priblížila aj k Lige majstrov 2015/2016, kde majú istotu účasti už Košice ako víťaz základnej časti.

Mužstvo spod Urpína sa do súťaže dostane iba v prípade zisku titulu, v opačnom prípade pripadne miestenka Nitre. "Barani" zvládli v semifinále s mužstvom spod Zobora aj tretí zápas, v ktorom sa nerozhodlo v riadnom hracom čase.

Brankári chytali spoľahlivo

Banská Bystrica začala lepšie, už 153. sekunde otvoril skóre Patrik Lamper, ktorý vyhral súboj o puk za nitrianskou bránkou s domácim obrancom Dušanom Milom, nakorčuľoval si pred Valenta a pomedzi jeho betóny skóroval - 0:1. V 5. min mohol vyrovnať Henrich Ručkay, ale nepotrestal zaváhanie brankára Corbeila.

Nitriansky útočník si potom vypracoval dobrú príležitosť aj v 11. min. Nitrania sa tlačili do zakončenia, Banskobystričania dvakrát po sebe v posledných sekundách prvej časti hry vyhodili puk mimo hraciu plochu a Bambúch a Surový museli ísť na trestnú lavicu. Domáci dlhú presilovku o dvoch hráčov využili v 22. min, keď z pravého kruhu nechytateľne zakončil obranca Peter König - 1:1.

Hralo sa z jednej strany na druhú, obaja brankári však chytali spoľahlivo. Vypredaný nitriansky štadión videl veľkú drámu, mužstvá si nenechávali žiaden voľný priestor a bol to boj o každý puk. Nitrania hrali disciplinovane, v riadnom hracom čase nezohrieval ani jeden domáci hráč lavicu hanby. Tímom sa napriek dobrým šanciam nedarilo strhnúť vedenie na svoju stranu.

V riadnom hracom čase sa nerozhodlo, v predĺžení strelil postupový gól po krížnej prihrávke od Mislava Rosandiča popred bránkovisko Milan Kytnár. Pre Banskú Bystricu je finále najväčším úspechom v klubovej histórii. Nitra získala v sezóne 2014/2015 bronzové medaily.

Semifinále extraligy (hralo sa na 4 víťazstvá):
HK Nitra - HC '05 Banská Bystrica 1:2 po predĺžení (0:1, 1:0, 0:0 - 0:1) - konečný výsledok série: 3:4, do finále postúpila Banská Bystrica
Góly: 22. P. König (Stümpel, Tománek) - 3. Lamper (Zigo, Matoušek), 62. Kytnár (Mislav Rosandič, Čížek)
Vylúčení: 0:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Jonák - Šefčík, Výleta, 3600 divákov

Zostavy:
Nitra: M. Valent - P. König, Ordzovenský, Mezei, Milo, F. Kuzma, Michal Novák, R. Mráz, E. Bednár - L. Novák, Stümpel, Tománek - Bajtek, J. Štefanka, Pupák - H. Ručkay, R. Školiak, Marek Slovák - J. Ručkay, Lelkeš, E. Piačka
Banská Bystrica: Corbeil - Čížek, Mislav Rosandič, Guimond, Gründling, Kousalík, Bambúch, Kadura, Jaborník - M. Hudec, Handzuš, T. Surový - P. White, Kytnár, Kudrna - Kafka, Heizer, Handlovský - Lamper, Matoušek, Zigo

Hlasy
Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Momentálne prežívam veľké sklamanie. Faktorov našej prehry je viac. Bolo jasné, že s pribúdajúcim časom rastie nervozita hráčov pri zakončení. Puk sa váľal pred bránkovou čiarou, ale nepadlo tam nič. Nezvládli sme situáciu v predĺžení. Ešte neviem, či budem pokračovať na nitrianskej lavičke aj v budúcej sezóne."

Miroslav Chudý (tréner Banskej Bystrice): "Máme veľkú radosť z tohto víťazstva. Veľmi sme chceli a túžili po tom, aby bola Banská Bystrica prvýkrát vo finále. Splnili sme cieľ a sme šťastní. V semifinále sa stretli vyrovnané mužstvá, rozhodnúť mohla jediná chybička. Dnes to bolo o tom, kto dá gól, vyhrá. Boli sme šťastnejším mužstvom. Vo finále budeme bojovať o titul."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok