Arabské štáty vytvoria spoločné protiteroristické jednotky

TASR
29.3.2015 14:44

Lídri Ligy arabských krajín schválili vytvorenie spoločných arabských vojenských jednotiek, ktoré budú môcť zasahovať proti rastúcim bezpečnostným hrozbám v regióne. Oznámil to egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí.

Generáli prediskutujú realizáciu

V závere dvojdňového summitu LAŠ v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch Sísi povedal, že velitelia armád arabských krajín sa stretnú, aby prediskutovali realizáciu tohto plánu. Bližšie podrobnosti neuviedol.

Vypracovanie mechanizmu a logistiky spoločných síl, ktoré navrhol Sísí, bývalý hlavný veliteľ egyptských ozbrojených síl, by podľa agentúry Reuters mohlo trvať mesiace. Predošlé podobné plány nepriniesli v rozdelenom arabskom svete konkrétne výsledky. Ešte v roku 1950 členovia LAŠ podpísali dohodu o spoločnej obrane, ktorá však bola len zriedka uplatnená.

Operácia v Jemene

Summit LAŠ sa koná niekoľko dní po tom, ako sunnitské arabské štáty pod vedením Saudskej Arábie spustili letecké útoky zamerané proti šiitským povstalcom v Jemene, ktorí pri ofenzíve rýchlo ovládli veľké časti krajiny. Arabskí lídri uviedli, že operácia bude pokračovať, pokým sa Iránom podporovaní povstalci známi ako húsíovia nestiahnu, neodovzdajú svoje zbrane a krajina nebude znova zjednotená.

Operácia v Jemene upriamila pozornosť na súperenie medzi prevažne sunnitskou Saudskou Arábiou a šiitským Iránom, regionálnymi veľmocami, a mohla by roznietiť ďalšie zástupné konflikty, ktoré sa rozšírili na Blízkom východe od povstaní tzv. arabskej jari z roku 2011.

Prvým testom Líbya?

Testom pre spoločné arabské sily by mohol byť chaos v Líbyi, ak by zasiahli v tejto krajine, v ktorej o územie a kontrolu nad ropnou infraštruktúrou bojujú skupiny spojené s dvoma súperiacimi vládami.

Sísí opakovane vyzval na spoločný postup arabských a západných krajín proti existenčnej hrozbe, ktorú podľa neho predstavujú militantné skupiny pôsobiace v Líbyi i inde. V Líbyi nedávno nariadil letecké útoky proti militantom skupiny Islamský štát po tom, ako tam zavraždili 21 egyptských koptských kresťanov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok