Analytici hodnotia 11 rokov Slovenska v NATO pozitívne

SITA
29.3.2015 12:00

Pôsobenie Slovenska v NATO ukázalo, že vstup do Severoatlantickej aliancie bol jednoznačne pozitívny krok. Zhodujú sa na tom analytici Slovenskej atlantickej komisie Jaroslav Naď a Mario Nicolini.

Analytici hodnotia 11 rokov Slovenska v NATO pozitívne
SITA

Členstvo v aliancii prinieslo benefity

"Bilancia je jednoznačne pozitívna v tom, že sme sa politicky ukotvili v západnom spoločenstve, v demokratických krajinách a Slovensko sa vďaka tomu vrátilo do Európy," povedal pre agentúru SITA Nicolini.

Analytik dodáva, že členstvo v NATO prinieslo "množstvo benefitov aj pre naše ozbrojené sily, aj pre celú spoločnosť. Vďaka kolektívnym bezpečnostným zárukám sme dokázali zmodernizovať a zprofesionalizovať naše bezpečnostné sily". Ako uviedol Nicolini, tie pôsobia v zahraničí po boku spojencov, získavajú unikátne skúsenosti a mnohí z našich vojakov sa stali hrdinami na bojiskách napríklad v Afganistane.

"Rozvinuli sme také spôsobilosti, ktorými reálne dokážeme prispieť do NATO a dokážeme v nich excelovať. Ide napríklad o likvidáciu nevybuchnutej munície, alebo ochranu proti radiačným chemickým a biologickým látkam".

Dlhodobé podfinancovanie

Hoci Slovensko neplní svoj záväzok vyplývajúci z členstva v NATO a nedáva dve percentá HDP na obranu, síce Naď považuje za problém, ale upozorňuje, že NATO od svojich členov tiež chce, aby peniaze vynaložené na obranu míňali efektívne.

Analytik víta, "že v poslednej dobe sa urobilo niekoľko krokov smerom k modernizácii ozbrojených síl, ale tá modernizácia musí prebiehať dlhodobo udržateľným spôsobom, s adekvátnym plánovaním a premyslením si toho, čo ideme robiť. Na jednej strane je dôležité nakúpiť veľa novej techniky, pretože ozbrojené sily v niektorých oblastiach už kolabujú. Na druhej strane nemôžeme nakúpiť tak veľa techniky, aby sme to v budúcnosti nedokázali splácať," uviedol Naď.

Spoločný výcvik je efektívnejší

Podľa Nicoliniho výsledkom obranných investícií majú byť reálne použiteľné, funkčné a bojaschopné sily pre celé spektrum misií - od humanitárnych, až po ozbrojené konflikty. Nicolini tiež víta spoluprácu krajín. "V prípade, že nejaký výcvik absolvujú krajiny spoločne, je to efektívnejšie pre všetkých," uviedol.

V novembri 2002 dostalo na pražskom summite NATO Slovensko pozvánku do aliancie. Po odovzdaní prístupových protokolov vo Washingtone 29. marca 2004 bol v bruselskej centrále NATO 2. apríla 2004 slávnostný prijímací ceremoniál. NATO má dnes 28 členských krajín, Albánsko a Chorvátsko vstúpili do aliancie 1. apríla 2009.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok