Nálety pod vedením Saudskej Arábie vyhnali jemenských povstalcov z leteckých základní

TASR
29.3.2015 11:05

Saudskou Arábiou vedené nálety v Jemene vytlačili šiitských povstalcov z leteckých základní, o ktoré viedli boje, a zničili zvyšné bojové lietadlá v najchudobnejšej arabskej krajine.

Nálety pod vedením Saudskej Arábie vyhnali jemenských povstalcov z leteckých základní
SITA/AP

Likvidujú rakety Scud

Brigádny generál Ahmad bin Hasan Asírí podľa štátnej tlačovej agentúry SPA uviedol, že letecké útoky vstupujúce do štvrtého dňa sú naďalej zamerané aj proti raketám Scud v Jemene, kde dosiaľ zničili väčšinu z ich odpaľovacích zariadení. Jeho vyjadrenia nebolo možné bezprostredne overiť.

Šittskí povstalci známi ako húsíovia, ktorí ovládajú veľkú časť Jemenu, spustili v septembri ofenzívu, pri ktorej ovládli hlavné mesto Saná a neskôr zadržiavali prezidenta Abd Rabbuha Mansúra Hádího v domácom väzení. Povstalci neskôr prevzali vládu a Hádí pred niekoľkými dňami z krajiny ušiel.

Ochrana legitímnej vlády

Saudskou Arábiou vedená koalícia asi desiatich krajín začala letecké útoky v Jemene vo štvrtok s tým, že cieľom je chrániť legitímnu vládu krajiny proti húsíom a ich spojencom, ku ktorým patria sily lojálne dlhoročnému vodcovi krajiny Alímu Abdalláhovi Sálihovi.

Hádí v sobotu na summite Ligy arabských štátov priamo obvinil Irán z toho, že stojí za ofenzívou húsíov. Šiitský Irán, ktorý sunnitské arabské krajiny vnímajú so značným podozrením, a húsíovia popierajú, že Teherán vyzbrojuje jemenské povstalecké hnutie, aj keď mu poskytol humanitárnu a inú pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok