Regionálne voľby vo Francúzsku ovládla Sarkozyho pravica

TA3 TASR
30.3.2015 09:35

Druhé kolo volieb do francúzskych departmentov jednoznačne vyhrala opozičná pravicová koalícia vedená Zväzom pre ľudové hnutie bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

UMP ovládla 66 departementov

Pravicová koalícia na čele s Úniou za ľudové hnutie exprezidenta Nicolasa Sarkozyho bude po nedeľňajšom druhom kole regionálnych volieb vo Francúzsku ovládať dve tretiny zo 101 departementov. Vyplýva to z konečných výsledkov zo všetkých regiónov s výnimkou zámorského Guadeloupe, ktoré v noci zverejnilo ministerstvo vnútra.

Podľa týchto údajov zvíťazilo UMP a jeho spojenci v 66 departementoch. Vládnuci socialisti a ďalšie ľavicové strany utrpeli debakel a z doterajších 61 budú mať väčšinu len v 33 regiónoch. V departemente Vaucluse je situácia ešte nejasná, keďže oba tábory sú rovnako silné.

Ultranacionalisti vyšli naprázdno

Krajne pravicový Národný front (FN), ktorému predvolebné prieskumy predpovedali zisk jedného až dvoch departementov, nakoniec vyšiel naprázdno, získal však veľa kresiel v miestnych zastupiteľstvách. Jeho šéfka Marine Le Penová aj napriek tomu vidí FN "na ceste k moci".

Francúzsky premiér Manuel Valls akceptoval víťazstvo pravice. "Odkaz som pochopil," vyhlásil Valls, ktorý riadil predvolebnú kampaň socialistov. Napriek neúspechu v regionálnych voľbách bude jeho vláda pokračovať vo svojej práci a reformách a zdvojnásobí úsilie pre vytvorenie nových pracovných miest. Zároveň ponúkol oponentom vo vlastnej strane spoluprácu.

Test nálad v krajine

Socialistom uškodila aj nízka volebná účasť. Aj v druhom kole nehlasoval každý druhý z približne 42 miliónov voličov. Druhé kolo volieb zatienila utorňajšia letecká havária vo francúzskych Alpách. Vzhľadom na to bola predvolebná kampaň obmedzená.

Departementy majú v centralizovanom Francúzsku síce malé kompetencie, regionálne voľby sú však testom nálad voličov v celej krajine.

Reakcie francúzskych médií

Drvivú porážku ľavice v druhom kole regionálnych volieb vo Francúzsku treba pripísať na účet tandemu prezident Francois Hollande a premiér Manuel Valls. Konštatuje to dnes francúzska tlač na základe výsledkov druhého kola volieb

Kým denníky Le Figaro a La Croix sa tešia z "dobyvateľského" úspechu pravice, ľavicový L'Humanité upozorňuje na naliehavosť nového smeru v ľavicovej politike. Podľa Libération je Valls "porazený, ale spokojný". Denník Les Echos si kladie otázku, aké kroky Hollande podnikne "po porážke".

"Ľavica utrpela v poradí štvrtú a ponižujúcu porážku. Pre premiéra je to ťažká rana," píše sa v komentári denníka Le Figaro. Pripomína, že Valls pred prvým kolom regionálnych volieb hovoril, že má obavy z rozkúskovania Francúzska kvôli Národnému frontu, ale "včera bola v urnách rozkúskovaná jeho vlastná strana".

Podľa komentára v magazíne L'Opinion porážkou ľavice v regionálnych voľbách je zasiahnutá "celá architektúra moci od prezidenta cez premiéra - týchto veľkých feudálov - až po zóny ich vplyvu a ich stranu."

Viac nám povedala naša spolupracovníčka Alenka Vrbovská

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok