Prostitútky v Paríži protestovali proti prísnejším trestom pre ich klientov

ČTK
28.3.2015 21:15

Niekoľko stoviek maskovaných prostitútok, zväčša čínskej a juhoamerickej národnosti, v Paríži manifestovalo proti návrhu zákona o prostitúcií, ktorý zavádza okrem iného aj prísnejšie pokuty pre ich klientov.

Prostitútky v Paríži protestovali proti prísnejším trestom pre ich klientov
SITA

Zákon čaká na schválenie Senátu

Stovky prostitútiek v Paríži manifestovalo proti najnovšiemu návrhu zákona. Ten zavádza okrem iného aj prísnejšie sankcie pre ich klientov. Návrh zákona už koncom roka 2013 schválilo francúzske Národné zhromaždenie a čaká na schválenie Senátu.

Niekoľko stoviek žien, vrátane transexuálok, sa stretlo na parížskom námestí Pigalle a vydali sa do štvrti Belleville, ktoré je hlavnou štvrťou prostitúcie vo francúzskej metropole. Väčšina demonštrantiek mala tvár zahalenú maskami, prípadne sa schovávali pod šálmi a klobúkmi.

Inšpirovali sa Švédskom

Návrh príslušného zákona pôvodne navrhoval pokutu 1 500 eur za platený sex a zároveň zrušenie deliktu ponúkania prostitúcie na verejnosti. Upravený návrh priestupok ale ponecháva. "Sme proti pokutovaniu klientov a proti deliktu ponúkania prostitúcie" uviedla A-jing, prezidentka asociácie čínskych prostitútiek.

V prípade, že zákon vstúpi do platnosti, bude patriť k najprísnejším v Európe. Inšpiráciou pre francúzskych zákonodarcov bol podobný zákon, ktorý platí od roku 1999 vo Švédsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok