Češky unesené v Pakistane sú po dvoch rokoch voľné

ČTK TA3 TASR
28.3.2015 09:13

Dve české turistky, ktoré pred dvoma rokmi uniesli v juhozápadnom Pakistane, sú na slobode. Český premiér Bohuslav Sobotka oznámil, že Antonie Chrástecká a Hana Humpálová sa už vrátili do ČR.

Na výbuchy si zvykli

Turecká tlačová agentúra Anadolu priniesla skôr správu o tom, že 24-ročné Češky neskoro večer dorazili do provincie Van na východe Turecka. Turecké médiá zverejnili aj fotografie oboch žien, podľa ktorých sú v poriadku, aj keď vyzerali unavene a schudnuto, uviedol spravodajský kanál Českej televízie.

"Stále nemôžem uveriť tomu, že som tu. Dokonca aj teraz sa bojím, že je to len sen," citovala agentúra Chrásteckú. "Bolo to veľmi ťažké. Prvýkrát v živote sme videli zbrane a ozbrojených mužov. Doteraz nevieme, prečo nás uniesli. Strieľalo sa tam a vybuchovali tam bomby. Ale časom sme si na to zvykli," povedala Humpálová.

Pomohla humanitárna organizácia

České turistky uniesli 13. marca 2013 v provincii Balúčistán na juhozápade Pakistanu, keď cestovali z Iránu do Indie. V tom istom roku sa objavili dve videonahrávky s unesenými. Na prvom tvrdili, že sú zdravé, ale v ohrození života. Na druhom už hovorili o zhoršujúcom sa zdravotnom stave i zlom prístupe k jedlu a vode.

"Som veľmi rád, že môžem potvrdiť, že ráno sa vrátili späť do Českej republiky Hana Humpalová a Antonie Chrástecká, dievčatá unesené pred dvoma rokmi v Pakistane," uviedol premiér Sobotka vo vyhlásení. Za návrat domov podľa neho vďačia mladé ženy akcii realizovanej tureckou humanitárnou organizáciou IHH.

Sobotka súčasne zaželal obom ženám rýchle zotavenie a návrat to bežného pokojného života. Požiadal tiež médiá o rešpektovanie ich súkromia.

ssss.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok