Knoxová je nevinná, rozhodol najvyšší súd v Taliansku

TASR
28.3.2015 00:27

Taliansky najvyšší súd zrušil usvedčujúci rozsudok nad Američankou Amandou Knoxovou, ktorú odsúdili za vraždu britskej študentky Meredith Kercherovej.

Knoxová je nevinná, rozhodol najvyšší súd v Taliansku
SITA/AP

Súd Knoxovú oslobodil

Najvyšší súd v Taliansku oslobodol Američanku Amandu Knoxovú, ktorú odsúdili za vraždu britskej študentky Meredith Kercherovej.

Kasačný súd anuloval usvedčenie 27-ročnej Knoxovej a jej bývalého talianskeho priateľa Raffaela Sollecita z vraždy a súvisiacich obvinení, pričom nenariadil konanie ďalšieho súdneho procesu.

Podľa agentúry AP sa tým definitívne končí široko medializovaná a komplikovaná súdna kauza Amandy Knoxovej, ktorá sa začala prvým procesom v roku 2009.

Knoxová: Zvíťazila pravda

Knoxová, ktorá rovnako ako Sollecito dlhodobo trvala na svojej nevine, čakala na vynesenie verdiktu talianskeho súdu vo svojom domovskom meste, v americkom Seattli. Po zverejnení súdneho rozhodnutia vyjadrila obrovskú radosť nad tým, že konečne "zvíťazila pravda" a poďakovala svojim početným podporovateľom.

Najvyšší súd zrušil vlaňajší usvedčujúci verdikt florentského odvolacieho súdu, ktorý podľa neho nebol dostatočne podložený dôkazmi. Zdôvodnenie má byť zverejnené do 90 dní. Všeobecne sa očakávalo, že aj v prípade zrušenia usvedčujúceho rozsudku súd nariadi nový proces, čo sa ale nestalo.

Nekonečný príbeh

Meredith Kercherovú (21) našli v novembri 2007 s podrezaným hrdlom v apartmáne v talianskej Perugii, kde bývala spolu s Amandou Knoxovou.

Knoxovú a Sollecita zatkli krátko po vražde ako hlavných podozrivých. V roku 2009 Sollecita odsúdili na 25 rokov väzenia a Knoxovú na 26 rokov za sexuálny útok na Kercherovú a jej vraždu.


Odvolací súd v roku 2011 však oboch uznal za nevinných. Po štyroch rokoch väzenia sa tak dostali na slobodu a Knoxová sa vrátila naspäť do USA.

Za mrežami mala stráviť desiatky rokov

V roku 2013 taliansky najvyšší súd zrušil oslobodzujúci rozsudok a nariadil konanie nového súdneho procesu. Odvolací súd vlani v januári potvrdil pôvodné usvedčenie z vraždy: Knoxovej pritom vymeral 28,5 roka a Sollecitovi 25 rokov väzenia.

Obaja sa voči verdiktu odvolali a najvyšší súd celú kauzu definitívne ukončil oslobodením oboch odsúdených.

Knoxová trvala na tom, že sa v prípade usvedčujúceho rozsudku do Talianska nikdy dobrovoľne nevráti. Spojené štáty by v takomto prípade zrejme museli riešiť taliansku žiadosť o jej vydanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok