Ozdravovanie Váhostavu rozprúdilo vášne, KDH chce mimoriadnu schôdzu

TASR
27.3.2015 13:17

Vláda podporí vyšetrenie reštrukturalizácie stavebnej spoločnosti Váhostav generálnou prokuratúrou. Vyhlásil to premiér Robert Fico. Za problémy Váhostavu viní Radičovej vládu, ktorá vraj tlačila na neprimerané znižovanie cien tendrov. Bývalý minister dopravy Ján Figeľ naopak tvrdí, že ceny si určovali firmy samé.

Tlak na stavebné firmy

Premiér pripomenul, že predchádzajúca vláda Ivety Radičovej vyvíjala obrovský tlak na firmy, ktoré sa zúčastňovali na verejných tendroch, aby lacnejšie stavali diaľnice. "Bol veľký záujem robiť politiku, že naša prvá vláda stavala diaľnice draho a vláda Ivety Radičovej ich stavala veľmi lacno," skonštatoval premiér.

Uviedol to na príklade projektu D1 Dubná Skala-Turany, ktorý bol podpísaný v roku 2011. Podľa Fica štátna expertíza ukázala, že predpokladaná hodnota zákazky je 334,7 milióna eur, ale projekt bol nakoniec vysúťažený za 137,8 milióna eur.

Figeľ reagoval na Ficovu kritiku

Šéf KDH sa ohradil voči kritike zo strany premiéra Roberta Fica, ktorý poukázal na to, ako sa vysúťažili ceny diaľnic za vlády Ivety Radičovej. "Môžem premiéra ubezpečiť, že som o cenách nerokoval a ani to nie je úloha politikov. Nikoho som nenútil. Politici nemajú čo určovať ceny. Majú vytvárať konkurenčné prostredie, ono vygeneruje reálne ceny," reagoval Figeľ na Ficovu kritiku, ktorú považuje za nepriame priznanie toho, že Ficova prvá vláda určovala ceny diaľnic politicky a nie cez transparentné súťaže. Podľa Figeľa sa Fico usvedčil aj z toho, že víťazi tendrov boli za prvej jeho vlády viac-menej vybraní vopred.

V súvislosti so štátnou expertízou Figeľ uviedol, že ak by mala platiť Ficova logika, potom by mal premiér odvolať ministra dopravy Jána Počiatka. Poukázal na prípad úseku s tunelom Višňové. "Štátna expertíza predpokladala maximálnu cenu 900 miliónov eur. Minister Počiatek po našej súťaži súhlasil so 410 miliónmi eur. Ak by Robert Fico bol konzistentný v tom, čo hovorí, odvolal by ministra Počiatka. Veď cena je oproti expertíze nižšia o 55 %," zdôraznil Figeľ.

Kriminálne správanie

"Rozdiel je takmer 60 %. Takýto tlak vyvíjal vtedajší minister dopravy Ján Figeľ na stavebné firmy, aby preukázal politicky, že počas našej prvej vlády boli tendre predražené," povedal premiér s tým, že v tom čase Smer-SD ako opozičná strana upozorňovala na to, že to bude mať katastrofálne následky pre subdodávateľov.

"Ja som presvedčený, že v prípade manažmentu firiem, vrátane Váhostavu, ktoré podpisovali za vlády Ivety Radičovej zmluvy, mohli mať motív ísť do podvodu," doplnil Fico. Súčasná vláda preto bude podporovať vyšetrovanie Generálnej prokuratúry v prípade reštrukturalizácie Váhostavu. "V prípade manažmentu Váhostavu by mohlo ísť o kriminálne správanie. Budeme podporovať vyšetrovanie, poskytneme všetky potrebné informácie z rezortu vnútra," povedal Fico.

KDH: Veľmi to smrdí podvodom

Kresťanskodemokratické hnutie chce mimoriadnu schôdzu Národnej rady k prípadu reštrukturalizácie stavebnej spoločnosti Váhostav. Hovoriť na nej chce aj o tom, ako pomôcť tým, ktorých podľa KDH Váhostav podviedol. Oznámil to predseda KDH Ján Figeľ. "Chceme sa zaoberať týmto a ďalšími prípadmi, ktoré považujeme za podvodné konanie voči slabým. Konanie, ktoré vyhovuje silným, ale poškodzuje nielen ekonomiku, ale aj konkrétne rodiny," vyhlásil Figeľ.

V prípade reštrukturalizácie Váhostavu sa objavilo päť schránkových firiem. "Veľmi to smrdí podvodom. Nenecháme to tak. Je vážne podozrenia, že vo výbore veriteľov boli firmy, ktoré tam nemajú čo robiť. A že tieto firmy odlievajú štátne platby do exotických destinácií, aby firma Váhostav nemala z čoho platiť malých, slabých. Ale tých lukratívnych vyplácali obratom," povedal Figeľ.

Premiér: Nenecháme sa zmiasť

Fico uviedol, že jeho vláda v súčasnosti pripravuje niekoľko opatrení na ochranu subdodávateľov. "Na tendri sa nebude môcť zúčastniť subjekt, ktorý je v reštrukturalizácii a takých podnikov je veľmi veľa," avizoval premiér. Podľa jeho slov v rokoch 2006 až 2014 bolo podaných 781 návrhov na reštrukturalizáciu. Z toho súd povolil 526 reštrukturalizácií.

Druhým opatrením je, že daň z pridanej hodnoty by mali subjekty platiť až po tom, keď im budú zaplatené ich faktúry. Ministerstvo financií zase zvažuje zriadiť fond, do ktorého by štát poskytol návratnú finančnú pomoc a z každého verejného obstarávania pri verejných zákazkách by tam išlo určité percento, čím by sa poisťovali spoločnosti pred prípadnými reštrukturalizáciami.

"Štát chce vstúpiť aktívne do tejto problematiky. My sa nenecháme zmiasť geniálnymi nápadmi ľudí, ktorí stáli na počiatku celého problému reštrukturalizácie,"
dodal Fico s tým, že návrhy na ochranu subdodávateľov, s ktorými prichádza opozícia, považuje súčasná vláda za nekvalifikované a nepoužiteľné.

Ochrana subdodávateľov

Líder KDH však namieta, že ak by Smeru išlo skutočne o ochranu subdodávateľov už mohol platiť zákon, ktorý by ich chránil pred podvodným konaním veľkých firiem.

KDH totiž podľa Figeľa už štyrikrát predkladala zákon o ochrane subdodávateľov, no Smer ho nepodporil. Teraz prichádza s opatreniami podľa Figeľa preto, že je rok pred voľbami.

Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Roberta Fica

Pozrite si reakciu šéfa kresťanských demokratov Jána Figeľa

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok