Vedenie žilinskej nemocnice sa po návšteve ministra dohodlo s odborármi

TA3 TASR
27.3.2015 12:45

Nové vedenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina sa dohodlo s odborármi na riešení ich požiadaviek. Po návšteve žilinskej fakultnej nemocnice o tom informoval minister zdravotníctva Viliam Čislák.

Sestry stiahnu výpovede

Čislák doplnil, že poverený riaditeľ FNsP Žilina Pavol Drugaj má nových námestníkov. Námestníka pre liečebno-preventívnu starostlivosť Ivana Mačugu a od 1. apríla námestníčku pre ošetrovateľskú činnosť Gabrielu Tvrdú. „Od 1. 4. začnú pracovať na tom, aby mali všetci pracovníci nemocnice minimum nadčasových hodín. Nevyriešené nadčasové hodiny budú kompenzované v plnej miere. To znamená finančne alebo čerpaním náhradného voľna. Samozrejme, po individuálnej dohode riaditeľa s jednotlivými pracovníkmi. Od 1. 4. nastúpia do nemocnice dve sestry, dvaja sanitári, jeden záchranár. Počas troch mesiacov to bude celkovo osem zdravotníckych pracovníkov,“ povedal minister zdravotníctva.

Podľa predsedníčky Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Moniky Kaveckej zvolajú spoločne s novým vedením žilinskej fakultnej nemocnice v pondelok verejnú schôdzu pre sestry a z jej záverov dohodnú v utorok konkrétne podmienky. „Chceme to, čo prisľúbil minister zdravotníctva. Že sa nebudú vytvárať nadčasy, maximálne 10 hodín mesačne a ponechá sa priestor pre každú sestru, ktorá sama rozhodne, či požaduje preplatiť nadčasy, alebo náhradné voľno. Sestry stiahnu výpovede až vtedy, keď to bude opäť v písomnej forme, po prednesení ich individuálnych požiadaviek na verejnej schôdzi v pondelok. A v utorok to dáme do legislatívnej roviny,“ zdôraznila Kavecká.

Jediným problémom ostáva poverená primárka

Predseda Lekárskeho odborového združenia v Žiline Peter Blaško uviedol, že minister zdravotníctva sa zoznámil s listom 13 lekárov interného oddelenia, ktorí sú vo výpovednej lehote. „V liste sú zhrnuté základné body, ktoré boli prerokované. A dá sa povedať, že boli vyriešené. Jediný problém u lekárov interného oddelenia zatiaľ ostáva osoba poverenej primárky a korektne sme sa dohodli s pánom riaditeľom, že je ochotný sa s lekármi vo výpovednej lehote stretnúť a predebatovať túto tému. S tým, že už je vypísané výberové konanie na nového primára interného oddelenia, čo bolo tiež jednou z podmienok. A pokiaľ viem, prihlášky je možné podávať do 27. apríla,“ dodal Blaško.

Súčasnú situáciu v žilinskej FNsP spôsobilo podľa ministra zdravotníctva zrušenie 34 lôžok a prepustenie 70 pracovníkov v roku 2011 a problém v komunikácii medzi manažmentom a zamestnancami nemocnice. Na margo problémov na internom oddelení pripomenul, že už dlhodobo malo obložnosť vyše 105 percent.

Pribudnú lôžka na internom oddelení

„Tento týždeň sme urobili analýzu, aká je reálna potreba a dohodli sme sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou, ktorá navýši počet lôžok na internom oddelení o 10. Keď sa už bavíme o internom oddelení, musím povedať, že v lete sa chystá rekonštrukcia celého oddelenia, na ktorú bolo koncom minulého roka vyčlenených počas výjazdového zasadnutia vlády 600.000 eur,“ povedal minister zdravotníctva.

„Mojou úlohou je teraz stabilizovať situáciu v nemocnici. Vyjsť v ústrety zamestnancom, najmä v záujme poskytovania zdravotnej starostlivosti. Čo sa týka sestier, v utorok by sme mohli dôjsť k dohode a riešeniam, za ktorých by sestry nevstúpili do výpovednej doby, ktorá sa im začína 1. apríla. Čo sa týka lekárov, tam je začaté riadne výberové konanie na primára oddelenia a splníme všetky legislatívne požiadavky, aby bol v riadnom termíne vybraný primár oddelenia,“ uzatvoril poverený riaditeľ FNsP Žilina Pavol Drugaj.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok