Peugeot a Mitsubishi prerušujú výrobu v Rusku

SITA
27.3.2015 11:39

Ruský výrobca áut PCMA Rus, ktorý je spoločným podnikom francúzskej spoločnosti PSA Peugeot Citroën a japonskej Mitsubishi Motors Corporation, dočasne zastaví výrobu modelov Peugeot, Citroën a Mitsubishi.

Peugeot a Mitsubishi prerušujú výrobu v Rusku
SITA/AP

125 tisíc áut ročne

Firma PCMA Rus, ktorá vyrába autá v závode Kaluga južne od Moskvy, zároveň uviedla, že zruší 100 pracovných miest. "Pokračujúce zhoršovanie situácie na trhu nás núti prijať bolestivé rozhodnutia," uviedli vo vyhlásení.

Výroba modelov Citroën C4 Sedan a Peugeot 408 sa preruší od 27. apríla do 10. júla. Výroba vozidiel SUV za zastaví od 2. apríla do 12. mája. Výrobná linka pre SUV vozidlá v Kaluge produkuje dva modely Mitsubishi, a to Outlander a Pajero Sport.

Peugeot má v spoločnom podniku PCMA Rus 70-percentný podiel a Mitsubishi vlastní zvyšných 30 %. Výroba v Kaluge sa začala v roku 2012 a ročná výrobná kapacita závodu je 125 tis. áut.

Predaj áut v Rusku v minulom roku klesol, keďže ekonomika krajiny oslabila. Podľa firmy PricewaterhouseCoopers by ruský trh s autami mohol v tomto roku oslabiť až o 35 %.

Zmodernizujú závod Trémery

Francúzska firma PSA Peugeot Citroën zároveň oznámila, že sa rozhodla vyrábať dodatočných 200 tis. motorov ročne vo francúzskom závode Trémery a nie v závode Vigo v Španielsku. Peugeot uviedol, že zmodernizuje závod Trémery, čím sa udržia tamojšie pracovné miesta.

Nová výroba motorov vo východofrancúzskom závode však nebude znamenať tvorbu nových pracovných miest a stále sa predpokladá, že počet zamestnancov, ktorých je v Trémery 3 700, sa bude znižovať prirodzenými odchodmi.

Spoločnosť PSA Peugeot Citroën má závod v Trnave. PSA Peugeot Citroën Slovakia vyrobila v uplynulom roku cez 255 tisíc vozidiel. Trnavské výrobné centrum tak medziročne zvýšilo objem výroby o 2,7 %. Zároveň celková technická kapacita výrobného centra bola využitá na 85 %.

Automobilka v Trnave stabilne vytvára 3,5 tisíc priamych pracovných postov. Strategickú investíciu na Slovensku oznámil francúzsky koncern v januári 2003. Jej celková suma už presiahla jednu miliardu eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok