U kopilota Airbusu našli významnú stopu, ale nie dôkaz o samovražde

TA3 ČTK TASR
27.3.2015 13:00

Domové prehliadky u kopilota, ktorý zapríčinil haváriu Airbusu so 150 ľuďmi na palube, priniesli "významnú stopu." V médiách sa objavili aj nové detaily z posledných minút v dopravnom lietadle.

U kopilota Airbusu našli významnú stopu, ale nie dôkaz o samovražde
SITA/AP

Do kabíny sa dobýjal sekerou

Z rozboru záznamov rozhovorov z pilotnej kabíny podľa vyšetrovateľov vyplýva, že kopilot Andreas Lubitz využil moment, keď kapitán odišiel na toaletu, aby ho vymkol. Kapitán Airbusu A320 sa pokúšal dostať do pilotnej kabíny, v ktorej sa zamkol. Pri márnej snahe použil i sekeru. Skrz pancierované dvere sa však podľa nemeckého Bildu nedostal. 

Späť ho napriek výzvam a búšeniu na dvere nepustil a zahájil klesanie, ktoré skončilo smrťou 150 ľudí. Hovorkyňa spoločnosti potvrdila, že sekera je na palube každého takéhoto lietadla. "Je súčasťou bezpečnostného vybavenia," doplnila.

Pri prehliadkach našli významnú stopu

Kopilot mal byť rok a pol v starostlivosti psychiatrov. Jeho psychické problémy údajne vygradovali pre rozchod s priateľkou, s ktorou podľa denníka Westerwälder Zeitung žil sedem rokov.

Vyšetrovatelia už prehľadali jeho Düsseldorfský byt i rodičovský dom v mestečku Montabaur, kde mali nájsť "významnú stopu". Malo by ísť o potvrdenie o pracovnej neschopnosti platné na deň letu. Taktiež zrejme našli aj dôkazy, že bol v lekárskej starostlivosti. Policajti odniesli dokumenty i počítače, no neobjavili žiadny samovražedný odkaz.

Na mieste nehody zatiaľ obnovili pátranie po druhej čiernej skrinke s technickými záznamami o lete. Odborníci tiež pokračujú v zbere vzoriek DNA s cieľom postupne identifikovať všetky obete, uviedla spravodajská televízia France24.

Vyšetrovatelia pod tlakom

Podľa Európskej asociácie civilných letcov je mediálne zverejnenie zvukového záznamu z kokpitu po menej než 48 hodinách od havárie "vážnym porušením základných a svetovo uznávaných pravidiel medzinárodného vyšetrovania nehôd"

"Vzhľadom na úroveň tlaku, ktorý tento únik údajov nepochybne vytvoril, vyšetrovací tím čelí vážnemu rozptýleniu," uviedla asociácia. Aj Medzinárodná asociácia civilných letcov z Washingtonu vyzvala verejnosť, aby sa vyhla špekuláciám a umožnila dôkladné vyšetrovanie havárie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok