Nezabudnite si prestaviť hodinky, čas sa posúva o hodinu

TA3 SITA
28.3.2015 20:02

V noci zo soboty na nedeľu prechádzame na letný čas. Súvisí s tým aj posúvanie ručičiek na hodinkách.

Nezabudnite si prestaviť hodinky, čas sa posúva o hodinu
SITA

Noc bude trvať o hodinu kratšie

V praxi to znamená, že o 2. hodine v noci si ručičky hodiniek posunieme na 3. hodinu.

Na takzvaný zimný čas najbližšie opäť prejdeme 25. októbra, keď si ručičky hodiniek vrátime o hodinu späť. Začiatok a koniec stredoeurópskeho času určuje vládne nariadenie.

F200910231094901.jpeg

Argumenty pre aj proti

Slovensko sa ako člen Európskej únie zaviazalo, že zmeny času na letný a zimný bude dodržiavať.  Zmena času má veľa prívržencov aj odporcov.

Medzi pozitíva patrí efektívnejšie využitie denného svetla v rámci dňa, pričom v produktívnom čase je viac svetla. Posunutie súmraku na menej dôležitý čas štatisticky znižuje počet dopravných nehôd.

Nevýhody sú hlavne dve. Narušený biorytmus u ľudí, ale aj problémy s komunikáciou a cestovaním medzi krajinami, kde sa čas nemení. Pôvodne naplánovala Európska únia koniec letného času do roku 2011, potom však rozhodnutie odsunuli o 5 rokov.

Skontrolujte si hodinky v zahraničí

Niektoré štáty letný čas nemajú. Posúvať hodiny nemá význam v krajinách na rovníku, kde sú deň a noc približne rovnako dlhé - 12 hodín. So zmenami času skoncovali aj v Rusku, kde sa čas menil naposledy na jar 2011.

Na území Slovenska letný čas po prvý raz zaviedli od roku 1916 do roku 1918 a neskôr v rokoch 1940 až 1949. Po tridsaťročnej prestávke ho v roku 1979 zaviedli opäť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok