Zdravšie bufety sú opäť témou, presadzuje ich Smer aj OĽaNO

SITA
27.3.2015 09:27

Poslankyne NR SR sa predbiehajú, ktorej sa podarí legislatívne presadiť zdravšie potraviny v školských bufetoch. Na riešení problematiky stravovania v školských bufetoch pracuje opätovne poslankyňa Renáta Zmajkovičová (Smer-SD). Jej návrh pred niekoľkými mesiacmi parlament nepodporil po tom, čo ho do parlamentu vrátil prezident Andrej Kiska.

Zdravšie bufety sú opäť témou, presadzuje ich Smer aj OĽaNO
TASR

Zmena postoja k stravovacím návykom

Zdravšie potraviny v školských bufetoch začína presadzovať aj poslankyňa hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Eva Horváthová. Do parlamentu predložila novelu školského zákona, podľa ktorej by zdravé doplnkové jedlá v školských bufetoch a automatoch mali tvoriť najmenej dve tretiny z celkového sortimentu.

Zmajkovičová povedala, že akceptovala pripomienky pána prezidenta a študuje i názorový postoj k zákonu poslankyne Horváthovej, a to veľmi zodpovedne. „Ide o zdravie detí, ide o zmenu postoja dospelých k stravovacím návykov detí, ide o zmenu postojov všetkých zúčastnených. Urýchľovanie procesu nie je namieste,“ vyhlásila Zmajkovičová, ktorá pri príprave návrhu spolupracuje aj s ministerstvom školstva.

Zároveň dodala, že veľmi aktívne pracuje s tímom na legislatívnom riešení problematiky stravovania v školských bufetoch, ktoré zabezpečí v školách a školských zariadeniach ponuku zdraviu prospešných potravín.

Cieľom návrhu Horváthovej je zvýšiť kvalitu stravovania detí a žiakov v školách a školských zariadeniach a následne zlepšiť zdravotný stav obyvateľov. „Zdravotný stav obyvateľstva je totiž alarmujúci,“ argumentuje Horváthová.

Koniec cukroviniek či umelých sladidiel

Dve tretiny sortimentu v bufetoch a automatoch na školách by podľa novely mali tvoriť ovocie a zelenina v čerstvom stave, celozrnné výrobky a cereálne výrobky, mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tukov a nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov, pridaného cukru a umelých sladidiel.

Návrhom Horváthová zakazuje v školských zariadeniach predaj cukroviniek a cukrárskych výrobkov, nápojov a výrobkov s obsahom alkoholu, kofeínu alebo chinínu a energetických nápojov, ako aj nemliečnych nápojov s pridaním cukru alebo umelých sladidiel. Za porušenie zákona by prevádzkovateľom školského bufetu hrozila pokuta do 500 eur.

„Predložená právna úprava v praxi významne prispeje k zlepšeniu zdravotného stavu obyvateľov, a tým aj k zlepšeniu ich kvality života a pracovného výkonu,“ vysvetľuje Horváthová. Návrhom sa parlament bude zaoberať na májovej schôdzi.

Minulý rok chcela zakázať nezdravé potraviny v školských bufetoch poslankyňa Smeru-SD Renáta Zmajkovičová. Novelu školského zákona síce parlament schválil, poslanci však vyhoveli pripomienke prezidenta Andreja Kisku a z návrhu vypustili zoznam zakázaných potravín v školských bufetoch.

Kiska, ktorý novelu vrátil parlamentu na opätovné prerokovanie, navrhol zoznam vypustiť preto, lebo ho považoval za neurčitý, nejednoznačný a nezrozumiteľný. Na návrh predsedu parlamentu Petra Pellegriniho mala vláda spolu s poslancami pripraviť riešenie problematiky stravovania v školských bufetoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok