Jemenský prezident utiekol pred povstalcami za hranice

TA3 TASR
27.3.2015 09:40

Prezident Abdar Hádí utiekol z vlasti a pricestoval do saudskoarabskej metropoly Rijád. Hádího vyhnali z Jemenu rýchlo postupujúci šiitskí povstalci.

Privítal ho kráľov syn

Zvrhnutý jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí pricestoval do saudskoarabskej metropoly Rijád. Hádího privítal na vojenskej leteckej základni v Rijáde saudskoarabský minister obrany, syn kráľa Salmána princ Muhammad, ktorý je zároveň veliteľom koaličnej vojenskej operácie v Jemene.

Medzinárodne uznávaný prezident Hádí ušiel v stredu na lodi z mesta Aden na juhu
Jemenu po tom, ako na mesto postúpili povstalci z jemenského šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov a ich spojenci. Trasa jeho presunu z Adenu do Rijádu nie je bezprostredne známa. V húsíjských médiách sa objavili správy o Hádího zastávke v Ománe.

V Adene - kontrolovanom ozbrojenými skupinami lojálnymi Hádímu - sa jemenský prezident ukrýval po úteku z metropoly Saná, ktorú začiatkom roka ovládli povstalci z hnutia húsíov a zosadili jeho vládu.

Pozemnú inváziu zatiaľ nespustia

Jemenský prezident Hádí by sa mal zúčastniť na stretnutí arabských lídrov počas ich summitu 28.-29. marca v Egypte.
Saudská Arábia nemá podľa hovorcu svojej armády bezprostredne plány na spustenie pozemnej vojenskej operácie v Jemene. Pokiaľ to však bude potrebné, ozbrojené zložky Rijádu a jeho spojencov sú na ňu pripravené.

"V tomto štádiu nemáme plány na spustenie pozemnej operácie, keď však táto požiadavka vznikne, saudskoarabské pozemné sily a spriatelené sily sú pripravené a odrazia akúkoľvek agresiu," povedal hovorca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok