Litovčania ratifikovali dohodu o vojenskej brigáde s Ukrajinou a Poľskom

TASR
27.3.2015 06:19

Litovský parlament ratifikoval dohodu o vytvorení spoločnej ukrajinsko-poľsko-litovskej medzinárodnej vojenskej brigády, informovala agentúra Ukrinform.

Litovčania ratifikovali dohodu o vojenskej brigáde s Ukrajinou a Poľskom
SITA/AP

Výcvikové účely

Za dokument hlasovalo 73 poslancov litovského parlamentu. "Očakáva sa, že spoločná brigáda bude slúžiť na výcvikové účely, výmenu skúsenosti medzi krajinami, ako aj na úzku spoluprácu," povedal po ratifikácii dokumentu litovský minister obrany Juozas Olekas.

Poľský parlament ratifikoval dohodu 20. marca. Za dokument hlasovalo 408 poslancov Sejmu, dolnej komory parlamentu, piati boli proti a štyria sa zdržali hlasovania. Dohodu musia schváliť ešte členovia Senátu a následne pôjde na podpis prezidentovi krajiny.

Dohodli sa pred rokmi

Ministri obrany Ukrajiny, Poľska a Litvy sa na založení spoločnej vojenskej jednotky na úrovni práporu dohodli v roku 2007. Neskôr sa dohodli, že vytvoria brigádu. Konečné rozhodnutie o vytvorení brigády bolo prijaté v roku 2009 a príslušná zmluva podpísaná vo Varšave v septembri 2014.

Vlani v decembri ukrajinský prezident Petro Porošenko počas návštevy štábu budúcej brigády v poľskom meste Lublin avizoval, že by mala začať fungovať v prvej polovici roka 2015.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok