Arabské štáty budú mať spoločné vojenské sily

TASR
26.3.2015 22:54

Ministri zahraničných vecí arabských krajín sa na stretnutí v Egypte dohodli na návrhu rezolúcie o vytvorení spoločných arabských vojenských síl.

Arabské štáty budú mať spoločné vojenské sily
SITA/AP

Saudská Arábia chce potlačiť vplyv Iránu

Generálny tajomník Ligy arabských štátov Nabíl Arabí informoval, že dohoda nasleduje po tom, čo bojové lietadlá Saudskej Arábie a jej arabských spojencov zaútočili na šiitských povstalcov bojujúcich za zvrhnutie jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

Je to veľká hazardná hra Saudskej Arábie, najväčšieho svetového exportéra ropy, ktorý sa snaží potlačiť vplyv Iránu vo svojom susedstve, a to bez priamej vojenskej pomoci Washingtonu. "Arabskí... ministri sa dohodli na prijatí dôležitej myšlienky, že založia jednotné arabské vojenské sily," povedal Arabí novinárom po stretnutí v egyptskom letovisku Šarm aš-Šajch.

Úlohou je rýchly vojenský zásah

Úlohou spoločných arabských ozbrojených síl bude rýchly vojenský zásah na zlikvidovanie bezpečnostných hrozieb voči arabským štátom, dodal Arabí. Návrh rezolúcie predložia lídrom arabských krajín počas ich summitu 28.-29. marca v Egypte.

Egyptská televízia už skôr informovala, že ministri požiadali generálneho tajomníka ligy, aby sa do jedného mesiaca skoordinoval s veliteľmi arabských armád s cieľom vytvorenia zjednotených ozbrojených síl.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok