Policajti dostali nové autá, majú zrýchliť zasahovanie v ťažkom teréne

TA3 TASR
26.3.2015 19:20

Ministerstvo vnútra nakúpilo autá pre policajtov za viac ako 5 miliónov eur. Nové vozidlá typu SUV dostanú muži zákona na celom Slovensku. Určené budú pre základné útvary obvodných oddelení.

Celkovo objednali 165 vozidiel

Strážcovia zákona si na Akadémii Policajného zboru v Bratislave prevzali 49 z celkového počtu 165 nových vozidiel triedy SUV, ktoré budú slúžiť predovšetkým základným útvarom PZ.

"Má to svoj význam, že policajt je dostupný, že dokáže byť na mieste rýchlejšie, že dokáže rýchlejšie pomáhať a chrániť. A preto je nevyhnutné, aby sme takúto obmenu robili. Už sa stáva pravidlom, že raz za päť rokov je nevyhnutné tieto autá vymeniť, pretože väčšina z nich už má cez 250.000 kilometrov," povedal šéf rezortu vnútra Robert Kaliňák.

„Tento typ vozidiel sa nám osvedčil nie len v horách, ale aj v bežných podmienkach iných regiónov, kde sú záhrady alebo chatky. Aj vďaka týmto autám sa nám podarilo znížiť kriminalitu v oblasti vykrádania chát o viac ako 40 percent,“ uviedol minister vnútra Robert Kaliňák na brífingu krátko po slávnostnom odovzdaní vozidiel.

Cena jedného auta je približne 30-tisíc

Podľa ministra Kaliňáka má význam, keď je policajt dostupný a dokáže byť na mieste rýchlejšie. Strážcovia zákona sa tak môžu tešiť na nové vozidlá značky Kia, Hyundai a Volkswagen. „Stáva sa pravidlom, že raz za päť rokov je nevyhnutné tieto autá vymeniť, pretože väčšina z nich už má najazdených cez 250.000 kilometrov, a to potom dramaticky stúpajú náklady na opravy a prevádzku,“ vysvetlilKaliňák.

Okrem kategórie G1 plánuje ministerstvo obmeniť aj takzvanú kategóriu G2, teda väčších SUV. Určené budú predovšetkým pre zásahové tímy, skonštatoval minister. Vozidlo s kompletnou policajnou výbavou stálo podľa jeho slov približne 30.000 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok