Pilot Airbusu zrejme narazil do Álp úmyselne, na smrť išiel pokojne

TA3 SITA TASR
26.3.2015 20:48

Zdá sa, že druhý pilot Airbusu A320, ktorý v utorok havaroval na juhu Francúzska, lietadlo zámerne naviedol k zemi a tak ho zničil. V Marseille to povedal tamojší prokurátor Brice Robin.

Prebral kontrolu nad lietadlom

Nemecký druhý pilot Andreas Lubitz (28) prevzal výlučnú kontrolu nad airbusom po tom, čo kapitán opustil kokpit a išiel na toaletu. Následne odmietol otvoriť dvere a stlačil tlačidlo, ktoré nasmerovalo lietadlo na zostupný kurz, konštatoval prokurátor.

"V čase od 9:30:52 do 09:30:55 môžete vidieť, že niekto manuálne zmenil nastavenie autopilota z výšky 11.600 metrov na 30,5 metra, a o deväť sekúnd na to začalo lietadlo zostupovať, pravdepodobne s nastavením autopilota na 'OPEN DESCENT'," uviedol v e-maile výkonný riaditeľ FlightRadar24 Fredrik Lindahl.

Druhý pilot nevyslal žiadne volanie o pomoc. Zo zachovaného záznamu čiernej skrinky v kokpite vyplýva, že komunikácia počas prvých 20 minút letu prebiehala normálne. Výkriky cestujúcich je počuť až v posledných sekundách záznamu. Druhý pilot nepovedal ani slovo, zaznamenaný je iba jeho dych. Počas posledných ôsmich minút letu je počuť opakované výzvy kontrolnej veže, ale z kokpitu nezaznie nijaká odpoveď.

Zostupoval úmyselne

"Môžem len zopakovať, že druhý pilot začal zostupovať úmyselne," povedal prokurátor. Nemal dôvod to urobiť, nemal dôvod nepustiť do kokpitu prvého pilota a nemal dôvod nereagovať na volanie kontrolnej veže, povedal Robin. Nie je však považovaný za teroristu, dodal.     

Ďalej informoval, že s doterajšími poznatkami vyšetrovania oboznámil časť príbuzných 150-tich obetí, ktorí pricestovali z Düsseldorfu a Barcelony. Prišli aj rodiny oboch pilotov, tie však od ostatných príbuzných oddelili. Uviedol tiež, že sa začalo s analýzou DNA tých obetí, ktoré sa doteraz podarilo zniesť z ťažko prístupného terénu.

Lufthansa preverí výcvik pilotov

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa bude spolupracovať s úradmi a skupinou zastrešujúcou pilotov s cieľom preveriť ich výcvik a výberové postupy. Vlajkové aerolínie to oznámili po tom, čo na jedného z ich pilotov padlo podozrenie z úmyselnej havárie vo francúzskych Alpách.

"Máme všetku dôveru v tento výcvikový proces, ktorý bol skúšaný a testovaný desaťročia, avšak pozrieme sa na to, čo by sa dalo spraviť lepšie pri výberoch a výcvikoch," uviedol vo štvrtok výkonný šéf Lufthansy Carsten Spohr na tlačovej konferencii. Podľa jeho slov to Lufthansa prediskutuje s expertmi z vlastnej spoločnosti, z národného výskumného centra pre letectvo a vesmír DLR, ministerstva dopravy ako aj zväzu pilotov Vereinigung Cockpit.

Zahynulo všetkých 150 ľudí

Pri utorňajšom leteckom nešťastí v členitom horskom regióne na juhu Francúzska zahynulo všetkých 150 ľudí na palube Airbusu A320; z toho bolo podľa spoločnosti Germanwings 72 Nemcov a 35 Španielov.

Druhý pilot bol u Germanwings zamestnaný od septembra 2013. Až do nešťastia mal nalietaných 630 hodín, uviedol dnes hovorca Lufthansy, materskej spoločnosti Germanwings.

Rozhovor s leteckým expertom Petrom Švecom o konaní kopilota

Pozrite si tlačovú besedu predstaviteľov Germanwings a Lufthansy o príčinách leteckej tragédie

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok