Pozostatky kráľa Richarda III. uložili do nového hrobu

TA3 TASR
26.3.2015 16:21

Pozostatky anglického kráľa Richarda III., ktoré objavili archeológovia pred troma rokmi pod parkoviskom, pochovali so všetkými poctami v Katedrále sv. Martina v anglickom meste Leicester.

Pozostatky kráľa Richarda III. uložili do nového hrobu
SITA/AP

Veľký deň pre Britániu

Stalo sa tak takmer 530 rokov po tom, ako panovník 22. augusta 1485 padol v bitke pri Bosworthe. "Pohreb kráľa Richarda III. je udalosťou veľkého národného a medzinárodného významu. Objavenie jeho pozostatkov v Leicesteri sa označuje za jeden z najdôležitejších archeologických nálezov v dejinách našej krajiny," uviedla britská kráľovná Alžbeta II.

Medzi hosťami pohrebu bol canterburský arcibiskup Justin Welby, ako aj nižšie postavení členovia britskej kráľovskej rodiny, vrátane vojvodu z Gloucesteru, ktorý na rakvu položil Richardovu osobnú modlitebnú knižku. Prítomných bolo aj 200 členov verejnosti, vybraných náhodne spomedzi tisícov záujemcov.

Smrťou Richarda skončila vojna ruží

Richard III. bol posledným anglickým kráľom, ktorý padol na bojisku. Po bitke jeho nahé telo uložili do jednoduchého hrobu v neďalekom Leicesteri.

Jeho smrťou sa skončila takzvaná vojna ruží o mocenské postavenie medzi Lancasterovcami a Yorkovcami, vedľajšími vetvami kráľovského rodu Plantagenetovcov. Richard III. vládol 777 dní a v čase smrti mal 32 rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok