Saudská Arábia spustila masovú vojenskú operáciu v Jemene

TASR TA3
26.3.2015 13:02

Saudská Arábia spolu so spojencami spustila vojenskú operáciu proti povstalcom v Jemene. Oznámil to saudskoarabský veľvyslanec v Spojených štátoch. Ofenzíva zahŕňa letecké útoky na ozbrojencov. Irán odsúdil arabskú ofenzívu v Jemene ako agresiu pod vedením USA.

Saudi nasadili 150-tisíc vojakov

Saudská Arábia nasadila do vojenskej operácie proti jemenským húsíom 100 bojových lietadiel a 150-tisíc vojakov, informovala dnes televízia al-Arabíja. Na vojenskej kampani sa tiež podieľajú letectvá Egypta, Maroka, Jordánska, Sudánu, Kuvajtu, Spojených arabských emirátov, Kataru a Bahrajnu. Egypt, Pakistan, Jordánsko a Sudán sú tiež pripravení podieľať sa aj na ofenzíve pozemných síl.

Saudská Arábia a jej spojenci z krajín Perzského zálivu začali vojenskú operáciu proti húsíjským povstalcom v Jemene, ktorí zosilnili svoje zovretie juhojemenského prístavu Aden. Cieľom operácie je "chrániť a brániť legitímnu vládu" jemenského prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího.

USA kampaň podporili, nezúčastnia sa

Saudská Arábia pred začiatkom vojenskej operácie proti jemenským húsíjským povstalcom situáciu konzultovala so Spojenými štátmi a prezident Barack Obama o plánoch vedel. Vláda amerického prezidenta Obamu vyjadrila podporu vojenskej kampani, povedal nemenovaný predstaviteľ. Podľa vyslanca nie sú Spojené štáty členom vojenskej koalície.

Iránska štátna televízia však označila útoky za "agresiu pod vedením USA". Odsudzujúce vyjadrenie v podobnom duchu zverejnil aj iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf.

Putin vyzval na okamžité zastavenie ofenzívy

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval na "okamžité zastavenie vojenských aktivít" v Jemene. Putin tak urobil počas telefonického rozhovoru s iránskym kolegom Hasanom Rúháním, píše sa v tlačovom oznámení Kremľa.

S iránskym prezidentom Rúháním sa o situácii v Jemene telefonicky rozprával aj britský premiér David Cameron. Povstalcov z jemenského šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov by podľa Camerona nemali podporovať "iné krajiny".

"V súlade s nastolením stability je to, čo potrebujeme, politický proces,"
informovala o slovách britského premiéra hovorkyňa jeho úradu. V rámci toho by podľa Camerona "nemali iné krajiny podporovať húsíjskych povstalcov, ale podporovať všetky rôzne strany s rôznymi záujmami v Jemene, aby dospeli k politickému vývoju".

Nálety si vyžiadali desiatky obetí

Jednotky verné jemenskému prezidentovi Abdovi Rabbuhovi Mansúrovi Hádímu dobyli po prudkých zrážkach so šiitskými militantmi letisko v meste Aden na juhu Jemenu. Hadího jednotky stratili kontrolu nad adenským letiskom po bojoch s vojakmi lojálnymi voči bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, ktorí sú spojencami húsíov. 

Sálih si napriek svojmu vynútenému odchodu z úradu z roku 2011 stále udržuje v Jemene silný politický vplyv, najmä v radoch armády. Nálety saudskej koalície na obytnú štvrť severne od Saná, hlavného mesta Jemenu, si už vyžiadali desiatky obetí, oznámila televízia al-Masirah, ktorú prevádzkujú jemenskí húsíovia.

Satelitná televízna stanica tiež vyzvala lekársky personál, aby sa urýchlene hlásil v nemocniciach v hlavnom meste.
Spojenecké velenie vojenskej operácie tiež varovalo zahraničné lode pred priblížením sa k jemenským prístavom. Vojenská koalícia tiež vyhlásila vzdušný priestor Jemenu za zakázanú zónu.

Hádí odletel do Rijádu

Jemenský prezident Abd Rabbu Mansúr Hádí vo štvrtok opustil územie svojej vlasti a pricestoval do Saudskej Arábie. Prezident prišiel na letisko v Rijáde z juhojemenského mesta Aden, ktoré sa stalo jeho útočiskom šiitskými povstalcami zaberajúcimi územie krajiny. Podľa tamojších zdrojov sa v sobotu zúčastní na stretnutí lídrov arabských krajín v Saudskej Arábii.

"Táto operácia obnovila odhodlanie ľudu" bojovať proti húsíom, povedal Muhammad Marím, riaditeľ Hádího úradu. "Prezident je v dobrej nálade a ďakuje krajinám Perzského zálivu, Egyptu, Jordánsku a Sudánu a všetkým krajinám v regióne," povedal Marím. Dodal, že operácia bola zameraná najmä na protivzdušnú obranu húsíov na severe Jemenu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok