Kapitán Airbusu sa pokúšal vyraziť dvere kokpitu, klesanie lietadla bolo zámerné

TASR TA3 ČTK SITA
26.3.2015 16:33

Analýza čiernej skrinky havarovaného Airbusu vo Francúzsku ukázala, že jeden z pilotov pred haváriou odišiel z kokpitu. Až do havárie sa nevrátil na miesto. Oznámila to francúzska prokuratúra.

Vyšetrovateľ: Pilot sa reakcie nedočkal

Jeden z pilotov airbusu nemeckej leteckej spoločnosti Germanwings, ktorý havaroval na juhu Francúzska so 150 osobami na palube, opustil pilotnú kabínu a nedokázal sa vrátiť predtým, než lietadlo spadlo. Napísal to americký denník The New York Times s odvolaním sa na dôkazy z hlasového záznamu z kokpitu.

"Chlapík vonku zľahka klope na dvere a nie je tam žiadna reakcia," povedal denníku nemenovaný vyšetrovateľ. "A potom udiera na dvere silnejšie a reakcia. Nikdy tam nie je reakcia," dodal.
"Je tam počuť, že sa snaží dvere vyraziť," doplnil vyšetrovateľ.

Kokpit opustil kapitán

V čase pádu lietadla nemeckých aerolínií Germanwings bol v kokpite len jeden pilot. Oznámila to prokuratúra v západonemeckom Düsseldorfe, ktorá okolnosti okolo nešťastia vyšetruje. 

Podľa vyhlásenia francúzskej prokuratúry mal kokpit opustiť kapitán. Kopilot ho podľa najnovších informácií odmietol vpustiť dnu a zámerne zahájil klesanie lietadla. Záznam z čiernej skrinky zároveň poukazuje na fakt, že kopilot bol do poslednej chvíle pri vedomí. Vyšetrovanie údajne nasvedčuje tomu, že mal zámerne naviesť lietadlo na skaly.

Lufthansa mlčí

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa informácie denníka zatiaľ nepotvrdila. Spoločnosť Germanwings, ktorá vlastnila havarované lietadlo, patrí firme Lufthansa. "Nemáme žiadne informácie, ktoré by mohli potvrdiť správu The New York Times," povedal hovorca Lufthansy.

Americký denník citoval "vysokopostaveného vojenského predstaviteľa, ktorý sa zúčastňuje na vyšetrovaní", ktorý povedal, že v čase havárie lietadla bol v kokpite iba jeden pilot. Správa sa tiež odvoláva na zvukový záznam z pilotnej kabíny.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok