Gašparovič radí Kiskovi, ako nevyplatiť odškodné Čentéšovi

TASR
25.3.2015 16:03

Exprezident Ivan Gašparovič si myslí, že súčasný najvyšší ústavný činiteľ Andrej Kiska by sa mal snažiť hľadať cestu, ako uchrániť rozpočet svojej kancelárie.

Gašparovič radí Kiskovi, ako nevyplatiť odškodné Čentéšovi
SITA/Ján Slovák

Čentéšove tisíce problémom

Podľa Gašparoviča by Kiska nemal hneď vyplatiť Jozefovi Čentéšovi 60 000 eur, o ktorých rozhodol Ústavný súd SR.

Senát ústavného súdu zrušil vlani v decembri rozhodnutie bývalého prezidenta Gašparoviča z 28. decembra 2012 nevymenovať Čentéša za generálneho prokurátora. Súd konštatoval, že tým prišlo k porušeniu jeho základných práv. Zároveň mu priznal finančné odškodnenie v sume 60 000 eur. Tie musí kancelária prezidenta vyplatiť do konca marca.

Pomôže Štrasburg?

Gašparovič vyzval na ochranu rozpočtu prezidentskej kancelárie s tým, aby sa Kiska obrátil na Európsky súd pre ľudské práva v Štrasburgu, či ústavný súd v tomto prípade konal správne, alebo nie. "Ak to neurobí, urobím to ja ako účastník konania, za ktorého ma uznal sudca spravodajca a súčasne predseda senátu, keď ma požiadal o vyjadrenie k veci," uviedol.

Takýto postup avizoval aj kancelárii prezidenta. Podľa neho by sa tieto peniaze zatiaľ nemali vyplatiť. Odporučil, aby ich kancelária vyčlenila do depozitu a vyplatila ich až v prípade rozhodnutia Európskeho súdu pre ľudské práva.

Kancelária počíta s marcom

"Kancelária prezidenta Slovenskej republiky rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu a bude postupovať v súlade s výrokom tohto rozhodnutia. Finančné zadosťučinenie a trovy konania vyplatí Jozefovi Čentéšovi do konca marca,“ reagoval šéf komunikačného odboru u prezidenta Roman Krpelan.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok