Vláda na výjazdovom rokovaní v Trenčíne rozdelila milióny pre kraj

TASR
25.3.2015 16:15

Vláda Roberta Fica na svojom výjazdovom rokovaní v Trenčíne rozhodla o niekoľkomiliónovej podpore pre Trenčiansky kraj.

Nové pracovné miesta

Trenčiansky kraj dostane milióny eur. Rozhodla o tom vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Trenčíne. Takýmto spôsobom chce pomôcť zlepšiť sociálno-ekonomickú situáciu v regióne. Minister financií Peter Kažimír má do konca apríla uvoľniť 2,2 milióna eur na aktivity v oblasti dopravy, školstva, zdravotníctva či kultúry. Polovicu z peňazí získa Trenčiansky samosprávny kraj a zvyšná časť sa rozdelí medzi 39 obcí a 10 miest. Úlohy na pomoc kraju dostali aj ďalší ministri.

Šéf rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter má do konca roka zabezpečiť 4,3 milióna eur na podporu vytvárania pracovných miest pre mladých ľudí do 29 rokov v okresoch Prievidza, Partizánske a Považská Bystrica. Vláda rozhodla, že z rozpočtovej kapitoly ministerstva zdravotníctva uvoľní 1,17 milióna eur pre Fakultnú nemocnicu v Trenčíne. Obnovené bude jej rádiodiagnostické oddelenie, polovica prostriedkov pôjde na prístrojové vybavenie, druhá polovica na výmenu okien.

Minister hospodárstva Pavol Pavlis má pokračovať v podpore výroby elektriny z domáceho uhlia, od ktorej závisí zamestnanosť na Hornej Nitre. Zároveň má iniciovať vyhľadávanie strategických investorov a možností podpory etablovaných výrobných závodov v Trenčianskom kraji.

Zmodernizujú hasičský zbor

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek by sa mal zamerať na podporu projektov s preukázateľným trvalo udržateľným cezhraničným dosahom z programu spolupráce medzi Slovenskom a Českom Interreg, ktorý je hradený z eurofondov. Podporiť by mal aj krajské aktivity financované z Integrovaného regionálneho operačného programu do roku 2020.

Šéfovia rezortov pôdohospodárstva a životného prostredia sa budú s TSK spolupodieľať na majetkovo-právnom usporiadaní pozemkov pre prípravu územných a stavebných povolení Vážskej cyklotrasy. Šéf envirorezortu Peter Žiga bude spolupracovať s Novým Mestom nad Váhom v plánovanom rozvoji centrálnej oddychovej zóny Zelená voda. Vypracujú analýzu týkajúcu sa odkrytej podzemnej vody v areáli.

V oblasti dopravy dostal minister Ján Počiatek za úlohu pokračovať v príprave úsekov rýchlostnej cesty R2 podľa výsledkov štúdie realizovateľnosti. Dohliadnuť má na vypracovanie dokumentácie k jednotlivým úsekom R2 či realizáciu stavebno-bezpečnostných opatrení na cestách prvej triedy v kraji.


V rámci projektu zvýšenia intervenčných kapacít Slovenska v boji proti živelným pohromám vyčlení ministerstvo vnútra pre TSK päť miliónov eur. Prostriedky z eurofondov pôjdu i na modernizáciu dobrovoľného hasičského zboru.

Peniaze natečú aj do školstva

Minister kultúry Marek Maďarič dostal za úlohu podporiť v rámci dotačného systému na rok 2015 vybrané projekty na rekonštrukciu národných kultúrnych pamiatok, ako aj projekty k oslavám 200. výročia narodenia Ľudovíta Štúra.

Minister školstva Juraj Draxler pomôže pri odstraňovaní havarijného stavu Gymnázia V. B. Nedožerského v Prievidzi, Gymnázia M. R. Štefánika v Novom Meste nad Váhom a Strednej priemyselnej školy v Dubnici nad Váhom. Do konca júna poskytne prostriedky na dofinancovanie rekonštrukcie jedálne Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka.

Rokovanie v Trenčíne je druhým tohtoročným výjazdom súčasnej vlády. Naposledy navštívila vo februári Banskú Bystricu. Štyri výjazdy absolvovali ministri v roku 2012 (Poltár, Nové Sady v okrese Nitra, Michalovce a Gabčíkovo), dva v roku 2013 (Košice, Handlová) a štyri vlani (Šenkvice v okrese Pezinok, Horné Orešany v okrese Trnava, Žilina, Ubľa v okrese Snina).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok