Sýrski rebeli dobyli historické mesto zo zoznamu UNESCO

TASR
25.3.2015 10:58

Sýrski povstalci bojujúci proti režimu prezidenta Bašára Asada dobyli po štyroch dňoch ťažkých bojov mesto Bosra pri hraniciach s Jordánskom.

Sýrski rebeli dobyli historické mesto zo zoznamu UNESCO
SITA

V rukách povstalcov

Mesto Bosra padlo, po štyroch dňoch ťažkých bojov, do rúk sýrskym povstalcom. Starobylé, na historické pamiatky bohaté juhosýrske mesto, oficiálne známe pod arabským názvom Busrá aš-Šám, je zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO. Svojho času bolo metropolou jednej z provincií Rímskej ríše.

Počas bojov o túto lokalitu, nachádzajúcu sa približne 20 kilometrov severne od hraníc s Jordánskom, zahynulo v uplynulých štyroch dňoch najmenej 21 povstalcov.

Ofenzíva voči vzbúrencom

Zostrené boje v juhozápadnej časti Sýrie prebiehajú od začiatku februára, keď tam sýrska armáda spolu s libanonským Hizballáhom a ďalšími spojencami spustila veľkú ofenzívu voči vzbúrencom.

V strategicky dôležitej oblasti v blízkosti hraníc Izraela a Jordánska operujú aj sekulárne, aj islamistické povstalecké skupiny.

Od začiatku ofenzívy vládnych síl opozičné sily dostávajú zintenzívnenú pomoc od zahraničných odporcov Asadovho režimu. Aj vďaka nej sa im zrejme podarilo ovládnuť pohraničné mesto Bosra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok