Vyšetrovatelia skúmajú čiernu skrinku z havarovaného Airbusu, z druhej našli iba obal

TA3 TASR SITA
25.3.2015 16:17

Francúzskym vyšetrovateľom sa z prvej nájdenej čiernej skrinky havarovaného Airbusu podarilo získať zvukový záznam. Záchranári vyzdvihli prvé pozostatky obetí.

Získali záznam z komunikácie pilotov

Na mieste havárie Airbusu A320 našli aj obal druhej čiernej skrinky, nie však jej obsah, konkrétne pamäťovú kartu. Obe skrinky sú podľa informácií z Francúzska značne poškodené. Záchranári zatiaľ neobjavili kokpit stroja.

Vyhodnocovanie prvej z dvoch čiernych skriniek lietadla, ktorú skúmajú experti v Paríži, pokračuje. Francúzsky úrad pre vyšetrovanie leteckých nešťastí informoval, že vyšetrovateľom sa podarilo extrahovať obsah prvej čiernej skrinky obsahujúcej nahrávku hlasovej komunikácie v kokpite. Žiadne závery z neho zatiaľ nie je možné urobiť, vyžiada si to rádovo dni, naznačil úrad.

čierna skrinka 1 airbus (Twitter).jpg

Vyšetrovatelia zverejnili fotku prvej čiernej skrinky

Merkelová, Hollande a Rajoy prišli na miesto nehody

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, francúzsky prezident Francois Hollande a predseda španielskej vlády Mariano Rajoy sa v stredu poobede stretli neďaleko miesta utorňajšej tragédie nemeckého lietadla.

Merkelová si Hollandom si ešte predtým z vrtuľníka pozreli miesto pádu stroja, ktorý sa zrútil do vysokohorského úbočia francúzskych Álp. Následne sa Rajoyom stretli v neďalekej dedine.

Trojica poďakovala zasahujúcim záchranárom, pričom v pláne je aj spoločný smútočný obrad za účasti rodín niektorých z obetí, ktorých jasnú väčšinu tvorili Nemci a Španieli. Objavenie tiel bude podľa úradov trvať najmenej týždeň.

statnici 1.jpg

Musia preverit všetky príčiny

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve uviedol, že nájdená čierna skrinka z havarovaného lietadla Airbus A320 je síce poškodená, ale je použiteľná na analýzu. Podľa zdroja blízkeho vyšetrovaniu skrinku odoslali do Paríža. Ide o tzv. cockpit voice recorder so záznamom komunikácie v kabíne lietadla.

Pátranie v horskom masíve Trois Evechés, v oblasti, kam sa v utorok zrútilo lietadlo spoločnosti Germanwings, sa obnovilo. Cieľom pátrania je nájsť telesné pozostatky 150 obetí leteckého nešťastia.

Oblasť, v ktorej sa pátra, je rozľahlá a v ťažko prístupnom horskom teréne. Lokalita je prístupná jedine výsadkom pátračov z vrtuľníkov alebo peším výstupom. Trosky sú vo výške 2000 metrov nad morom, na ploche s rozlohou vyše dvoch hektárov. Väčšina z nich je veľmi malá. Podľa odborníkov bude veľmi náročná aj identifikácia tiel 150 obetí, informovala rozhlasová stanica RTL, podľa ktorej však na miesto nešťastia dnes vyrazia aj súdni lekári.

Stredajší Let Barcelona-Düsseldorf sa vyhol Alpám

Lietadlo, ktoré v stredu nemecká nízkonákladová spoločnosť Germanwings vypravila z katalánskej Barcelony do Düsseldorfu, letelo po odlišnej trase než zvyčajne. Posádka sa úplne vyhla Alpám. Vyplýva to z dát na webovej stránke flightradar24, na ktoré sa odvolala televízia i-Télé.

Už v utorok časť pilotov spoločnosti Germanwings odmietla nastúpiť do práce s odôvodnením, že sú v šoku z tragédie. Výkonný riaditeľ spoločnosti Thomas Winkelmann na tlačovej konferencii v Kolíne uviedol, že vedenie má pre ich postoj pochopenie, keďže firma je malá a každý každého pozná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok