Saudská Arábia zhromažďuje vojenské sily pri hraniciach s Jemenom

TA3 TASR
25.3.2015 07:04

Saudská Arábia presúva k hraniciam s Jemenom ťažkú vojenskú techniku vrátane delostrelectva. Je to reakcia na postup šiítskych povstalcov. Nedá sa vylúčiť útok Rijádu na ciele radikálov, aby bránil jemenského prezidenta.

Ropná veľmoc môže byť zatiahnutá do konfliktu

Saudská Arábia presúva ťažkú vojenskú techniku vrátane delostrelectva do oblastí v blízkosti hraníc s Jemenom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na amerických predstaviteľov, ktorí vyjadrili obavy, že ropná veľmoc bude zatiahnutá do zhoršujúceho sa konfliktu v Jemene.

Zhromažďovanie vojenských síl prišlo po postupe húsíjských šiitských milícií podporovaných Iránom smerom na juh. Militanti v septembri obsadili hlavné mesto Saná a počas víkendu aj mesto Taizz. Priblížili sa tak k novému južnému zázemiu prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého podporujú Spojené štáty.

Sektárske nepokoje

Saudská Arábia je regionálnym rivalom Iránu. Rijád obviňuje Teherán z rozdúchavania sektárskych nepokojov prostredníctvom podpory húsíov. Konflikt v Jemene by sa mohol stať zástupnou vojnou.

Obrnené vozidla a delostrelectvo, ktoré zhromažďuje Saudská Arábia, by bolo možné použiť pri obrane aj útoku, tvrdia dva zdroje z prostredia americkej vlády. Podľa ďalších dvoch predstaviteľov je zhromažďovanie síl zrejme obranným krokom.

Jeden zdroj však tvrdí, že zhromažďované sily sú veľké. Podľa jeho slov by Saudská Arábia mohla pripravovať letecké útoky na obranu prezidenta Hádího v prípade, že sa húsíjské milície pohnú smerom na jeho útočisko na juhu krajiny.
"Saudi sú jednoducho hlboko znepokojení tým, čo vnímajú ako iránsku baštu v zrútenom štáte pozdĺž svojej hranice," povedal americký veľvyslanec v Jemene Matthew Tueller.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok