Hlinu prijali do klubu kresťanských demokratov, KDH a Občania chystajú zmluvu

SITA TASR
24.3.2015 12:43

Nezaradený poslanec parlamentu Alojz Hlina je v poslaneckom klube KDH. Požiadal o vstup do parlamentného klubu kresťanských demokratov a tí ho prijali. Spoluprácu medzi KDH a Hlinovou stranou Občania má zaručiť zmluva.

Hlinu prijali do klubu kresťanských demokratov, KDH a Občania chystajú zmluvu
SITA

Druhý najsilnejší klub

Hlina sa dostal do parlamentu v roku 2012 na kandidátke hnutia OĽaNO, z ktorého ešte ten istý rok vystúpil. Následne začal pri predkladaní viacerých návrhov zákonov spolupracovať s KDH. Poslanecký klub KDH by mal s Hlinom 17 členov.

Vo februári do poslaneckého klubu KDH vstúpil Jozef Mikuš, ktorý v decembri odišiel z SDKÚ-DS. Z hnutia však odišli Daniel Lipšic, Jana Žitňanská a Radoslav Procházka.

Žitňanská sa stala europoslankyňou a Procházka sa vzdal mandátu. Na ich miesta nastúpili Jozef Bobík a Marián Radošovský. KDH má po Smere-SD v parlamente druhý najsilnejší poslanecký klub.

Zmluva s Občanmi

Druhým krokom spolupráce medzi KDH a Hlinovou stranou Občania má byť zmluva. Výsledok rokovaní o zmluve by mal byť podľa Hlinu známy po Veľkej noci.

"Spolupracovali sme na praktických riešeniach pre ľudí, najmä slabých a chudobných - proti úžere, proti likvidačným exekúciám majetku dôchodcov a oklamaných spotrebiteľov, za ochranu subdodávateľov, proti zlým rozhodnutiam vlády," povedal o spolupráci pred rokom poslanec, ktorý sa netají konzervatívnejšími názormi.

Menia sa strany aj kluby

Poslanci národnej rady sa môžu združovať v poslaneckých kluboch, a to podľa príslušnosti k politickým stranám, hnutiam alebo volebným koalíciám, za ktoré boli zvolení do parlamentu.

Ak sa počas volebného obdobia rozdelia volebné koalície alebo zlúčia politické strany či hnutia, rozdelia sa alebo zlúčia aj ich poslanecké kluby, ak spĺňajú podmienky zákona.

Poslanec môže byť členom len jedného poslaneckého klubu. Na utvorenie poslaneckého klubu treba najmenej osem poslancov. Poslanecké kluby delegujú podľa zákonom stanoveného kľúča svojich členov do poslaneckého grémia.

Kancelária Národnej rady vyčleňuje prostriedky na úhradu výdavkov poslaneckých klubov. Ich výšku určuje predseda parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok