Ombudsmanka referovala o svojej činnosti, podľa Mosta ju vláda ignoruje

TASR TA3
24.3.2015 10:12

Zrušenie inštitútu ochranných miestností v reedukačných centrách, vytvorenie zákonnej možnosti alternatívnych foriem reedukácie detí. Aj tieto odporúčania vyjadrila verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová v správe o svojej činnosti za minulý rok.

Ombudsmanka referovala o svojej činnosti, podľa Mosta ju vláda ignoruje
SITA

Viacero odporúčaní pre poslancov

S dokumentom oboznámila ombudsmanka poslancov na úvod deviateho rokovacieho dňa 48. schôdze parlamentu. Dubovcová odporúča tiež parlamentu, aby uložil vláde vytvoriť štátny program špecificky zameraný na trávenie voľného času pre chudobné deti v školskom veku, zameraný na podporu ich rozvoja a financovaný zo štátnych prostriedkov.

Ombudsmanka zároveň volá po vytvorení systému medzirezortnej spolupráce s úradmi práce na zabezpečenie podpory a pomoci dieťaťu po opustení reedukačného centra. Ako dôležité vníma aj zabezpečenie bezbariérového prístupu do budov orgánov verejnej správy osobám so zdravotným postihnutím.

Problémy s financovaním úradu

Jana Dubovcová sa v správe nevyhla ani problematike financovania jej úradu. Podľa jej slov úrad verejného ochrancu práv by mal byť samostatnou rozpočtovou kapitolou. V súčasnosti patrí z hľadiska rozpočtu verejný ochranca práv pod kapitolu Všeobecná pokladničná správa, ktorej správcom je ministerstvo financií. Dubovcová navrhuje, aby NR SR zmenou zákona verejnému ochrancovi práv takto "zabezpečila garanciu jeho nezávislosti od výkonnej moci".

Ombudsmanka ďalej uvádza, že podľa zákona Kancelária verejného ochrancu práv plní úlohy pre ombudsmana a ten určuje jej organizačný poriadok a schvaľuje počet jej zamestnancov.

"To, čo určí a schváli podľa zákona verejný ochranca práv, však v praxi nemožno uskutočniť z dôvodu nepridelenia potrebných rozpočtových prostriedkov. Tento opakovaný postup sa javí ako účelový s cieľom obmedziť verejnému ochrancovi práv možnosti plniť úlohy," píše v správe Dubovcová.

Na podloženie svojich slov pripomína, že v štátnom rozpočte sa opakovane nenašli prostriedky ani na zriadenie ôsmich regionálnych pracovísk s obsadením po jednom odbornom asistentovi a administratívnej pracovnej sile na polovičný úväzok. Dubovcová preto navrhuje, aby parlament formou uznesenia dal vláde úlohu zabezpečiť v prvom polroku 2015 materiálne a finančné podmienky pre úrad verejného ochrancu práv.

Vláda podľa Bugára ukázala pravú tvár

Doterajší prístup vlády k verejnej ochrankyni práv Jane Dubovcovej je ignorantský. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podľa jeho slov o tom svedčí aj nezáujem Smeru-SD vykonať opatrenia, ktoré ombudsmanka Jana Dubovcová odporúča.

"Vláda, ministerstvá, ale aj parlament doteraz ignorovali jej prácu a zistenia. Ukazovali tak skutočnú tvár svojej sociálnej politiky smerom k znevýhodneným a marginalizovaným skupinám občanov," povedal Bugár. To podľa neho len potvrdzuje, že Smeru-SD nejde o systémové riešenia, ale len o prekrývanie problémov marketingovými bublinami. Ako príklad uviedol cestovanie vlakmi zadarmo. "To, že mnohí seniori majú sťažený prístup k sociálnym službám, to vládu netrápi," upozornil.

Správa poukazuje na politické súvislosti

Postoj vlády k ombudsmanke podľa podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej možno najlepšie vidieť na tom, že jej zistenia a návrhy opatrení zostávajú od roku 2013 neriešené a nepovšimnuté. "Aj tohtoročná správa priniesla viacero závažných zistení," vyhlásila s tým, že správa poukazuje na niekoľko politických súvislosti.

"Prvou je akceptovanie autority jej úradu na úrovni inštitúcii verejnej správy, zatiaľ čo vláda, ministerstvá a parlament majú k jej činnosti negatívny postoj. Ďalšou súvislosťou je stále neexistujúca verejná kontrola polície a prokuratúry," uviedla Žitňanská. Ako tvrdí, občan sa môže spoliehať pri zlyhaní týchto inštitúcií len na individuálne prístupy, nie na systémovú ochranu.

Podľa Mosta-Híd sa ako problematická javí aj diskusia o ľudských právach na Slovensku. "To len ukazuje, ako je činnosť ombudsmanky v tomto smere nezastupiteľná. Pretože systematicky mapuje nedostatky našej spoločnosti vo vzťahu k menšinám a zraniteľným skupinám obyvateľstva," uzavrela Žitňanská.

Záznam z tlačovej besedy strany Most-Híd

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok