Kongres vyzval Obamu, aby vláde v Kyjeve poslal zbrane

TA3 TASR
24.3.2015 18:59

Americkí zákonodarcovia sú za to, aby Spojené štáty poslali na Ukrajinu zbrane. Snemovňa reprezentantov schválila rezolúciu, v ktorej vyzýva prezidenta Obamu, aby súhlasil s dodávkami smrtiacich prostriedkov pre Kyjev.

Výzvu podporili aj demokrati

Dolná komora amerického parlamentu vyzvala prezidenta Baracka Obamu na poslanie zbraní na Ukrajinu v záujme pomoci Kyjevu v boji proti povstalcom na východe Ukrajiny.

Rezolúciu za poskytnutie zbraní ukrajinskej vláde podporilo takmer 350 poslancov v 435-člennej komore, 48 hlasovalo proti. Výzva tak získala aj podporu zástupcov vládnej Demokratickej strany v Snemovni reprezentantov, kde majú väčšinu opoziční republikáni. Tí tlačia na prezidenta, aby odsúhlasil zásielku arzenálu. Ten je však v tejto veci opatrný a jeho vláda dáva šancu vo februári dohodnutému prímeriu.

Text v pondelok schválenej rezolúcie hovorí o potrebe poskytnúť Ukrajine "smrtiace obranné systémy" s cieľom zvýšiť jej schopnosť "brániť svoje suverénne územie pred nevyprovokovanou a pokračujúcou agresiou Ruskej federácie".

Predkladateľ: Putin nás zaťahuje do studenej vojny

Samotný predkladateľ rezolúcie, vládny poslanec Eliot Engel svojich kolegov varoval, že ruský prezident Vladimir Putin nás "zaťahuje späť do starých zlých čias studenej vojny". Podľa neho dianie na Ukrajine nie je "iba nejaký vzdialený konflikt".

USA v marci oznámili, že pošlú Ukrajine ďalšiu pomoc v podobe obrnených vozidiel či bezpilotných lietadiel, takzvaných dronov. Pomoc v celkovej hodnote 75 miliónov dolárov zahŕňa aj rádiokomunikačné zariadenia, radary, ďalekohľady s nočným videním či lekárske potreby vrátane ambulančných vozidiel.

Obama napriek tlaku opozície a niektorých krajín EÚ však stále odmieta dať súhlas na dodávky zbraní a ešte minulý rok v tejto veci vyjadril, že kapacity ukrajinskej armády by mali byť pre boj s povstalcami dostatočné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok