Kneset odporučil Netanjahua na post premiéra

TASR
23.3.2015 17:44

Väčšina - 67 poslancov v 120 člennom izraelskom parlamente odporučila na post premiéra vodcu strany Likud. Očakáva sa, prezident Reuven Rivlin oficiálne poverí Benjamina Netanjahua zostavením novej vlády len čo ústredná volebná komisia potvrdí konečné výsledky volieb.

Kneset odporučil Netanjahua na post premiéra
SITA/AP

Podpora od ultrapravicových a ultraortodoxných strán

Ultrapravicová strana Jisrael bejtenu (Izrael náš domov) a cenristická strana Kulanu dnes oznámili, že podporujú Netanjahua, uviedla prezidentská kancelária. Proosadnícka strana Židovský domov a ultraortodoxné strany Šas a Zjednotený judaizmus Tóry mu vyjadrili svoju podporu už počas víkendu.

Netanjahuova stredopravá strana Likud získala v minulotýždňových parlamentných voľbách v Knesete 30 mandátov a stala sa najväčšou parlamentnou stranou. Uvedené strany pravdepodobne vytvoria koaličnú vládu.

Podporiť Netanjahua odmietli iba stredoľavá koalícia Jicchaka Herzoga a Cipi Livniovej Sionistický tábor, Spojená kandidátka (arabských politických strán), centristická strana Ješ atid a umiernená ľavicová liberálna strana Merec  -  ktorí spoločne majú menšinu 53 poslancov. Informovala vo vyhlásení prezidentská kancelária.

Prezident Rivlin upokojoval Arabov

Predstaviteľ Merecu vyzval prezidenta, aby trval na ospravedlnení sa Netanjahua za jeho varovanie v deň volieb, že arabských voličov zvážajú k volebným strediskám autobusy financované zahraničnými ľavicovými mimovládnymi organizáciami, ktoré sa ho usilujú zvrhnúť.

Prezident namiesto toho vyzval "všetkých", aby prestali vyvolávať napätie medzi židmi a Arabmi. "Vyzývam všetkých, predovšetkým vedúcich predstaviteľov, aby sa vyhli čomukoľvek, čo by mohlo byť považované za podnecovanie (k nenávisti)," uviedol Rivlin.

Po oficiálnom poverení bude mať Netanjahu 28 dní na vytvorenie koalície. A môže prezidenta požiadať o 14-dňové predĺženie tejto lehoty. Podľa ľudí z jeho blízkeho okolia však chce zverejniť novú vládu ešte pred Dňom nezávislosti Izraela, ktorý pripadá na 23. apríla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok