Merkelová po stretnutí s Tsiprasom: Nemecko nerozhoduje o správnosti gréckych reforiem

TA3 TASR
23.3.2015 18:07

Nemecko si želá, aby Grécko bolo hospodársky silné a disponovalo rastom. V Berlíne to po stretnutí s gréckym premiérom Alexisom Tsiprasom vyhlásila spolková kancelárka hostiteľskej krajiny Angela Merkelová.

Nová forma spolupráce

Kancelárka súčasne zdôraznila význam zníženia vysokej miery nezamestnanosti mladých ľudí v krajine Helénov. Obe strany sú zainteresované na vierohodnej spolupráci, podčiarkla hostiteľka, avšak zároveň dodala, že partnermi pre Atény zostávajú inštitúcie bývalej trojky a euroskupina.

Nemecko nie je inštitúciou, ktorá by rozhodovala o tom, či je grécky reformný program správny a dostatočný, zdôraznila kancelárka. Merkelová súčasne poznamenala, že Atény by mali teraz aj dodržať svoje prísľuby.

Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras navrhol v Berlíne Nemecku novú formu spolupráce. Musíme sa lepšie chápať, vyhlásil po rokovaniach s Angelou Merkelovou. "Niet inej cesty na prekonanie jestvujúcich ťažkostí ako cesty dialógu," povedal.

Prekonanie stereotypov

Tsipras varoval obe strany pred vzájomným obviňovaním. "Gréci nie sú lenivcami práve tak ako Nemci nie sú vinníkmi zlých pomerov v Grécku. Musíme tvrdo pracovať na tom, aby sme prekonali tieto strašné stereotypy,"dodal.

Grécky premiér prisľúbil rozsiahle štrukturálne reformy vo svojej krajine a pripustil, že sa Grécku v uplynulých piatich rokoch nepodarilo vyriešiť vlastné problémy. "Enormná kríza v Grécku má aj interné príčiny. Musíme dosiahnuť nový politický mix, aby sme toto zlo odstránili," poznamenal.

Na margo úsporného programu európskych inštitúcií však Tsipras poznamenal, že nie je pre Grékov úspešným príbehom, ale programom so strašnými dopadmi na ich národné hospodárstvo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok