Protiraketový systém NATO nepredstavuje hrozbu pre Rusko

TASR
22.3.2015 18:24

Rumunskí predstavitelia ubezpečujú, že protiraketový štít pod vedením USA, ktorého základňa má vzniknúť aj v Rumunsku, bude slúžiť na ochranu členov NATO pred prípadnými útokmi a nebude predstavovať hrozbu pre Moskvu. Informácie priniesla dnes agentúra AP.

Protiraketový systém NATO nepredstavuje hrozbu pre Rusko

NATO nepredstavuje pre Moskvu hrozbu

Protiraketový štít pod vedením USA, ktorého základňa má vzniknúť aj v Rumunsku a bude slúžiť na ochranu členov NATO pred prípadnými útokmi, nepredstavuje podľa rumunských predstaviteľov hrozbu pre Moskvu.

Reakcia rumunskej strany prišla po tom, ako v sobotu zverejnil dánsky denník Jyllands-Posten kontroverzný komentár ruského veľvyslanca v Dánsku Michaila Vanina. Ambasádor v článku varoval, že dánske vojnové lode by sa mohli stať terčom jadrových striel Moskvy, ak sa Dánsko pripojí k obrannému systému aliancie.

Protiraketový systém

Rumunský minister obrany Mircea Dusa, v nadväznosti na skoršie vyjadrenia šéfa rumunskej diplomacie, uviedol, že jeho krajina s vyjadreniami ruského veľvyslanca nesúhlasí. Zdôraznil pritom, že protiraketový systém aliancie má mať výlučne obranný charakter.

Kodaň vlani v auguste súhlasila so zapojením sa do protiraketového systému NATO. Dánsko sa zaviazalo poskytnúť spojencom aspoň jednu fregatu so zdokonalenou kapacitou radarov.

Rusko sa stavia zásadne proti obrannému systému aliancie, ktorého strely majú byť umiestnené na základňach v Poľsku aj v meste Deveselu na juhu Rumunska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok