Lídri Ruska a NATO sa v Bruseli verejne pohádali

SITA Youtube
21.3.2015 14:50

Čelní predstavitelia NATO a Ruska sa dostali do tvrdej verejnej výmeny názorov v súvislosti s dianím na Ukrajine. Stalo sa tak počas diskusie v belgickom Bruseli na každoročnom podujatí organizovanom americkou organizáciou German Marshall Fund.

Lídri Ruska a NATO sa v Bruseli verejne pohádali
SITA/AP

Predseda výboru ruského parlamentu pre medzinárodné vzťahy Konstantin Kosačev v rámci debaty na tému zhoršenia vzťahov medzi východom a západom odmietol účasť ruských vojakov na bojoch na východe Ukrajiny.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg reagoval slovami o obrannej povahe aliancie a na adresu Ruska vyhlásil, že to "vy posielate vojakov do susedných krajín". Zverejnený videozáznam okrem iného ukazuje, že jeho slová sa stretli so súhlasnou reakciu zástupkyne šéfa americkej diplomacie pre európske záležitosti Victoriou Nulandovou.

"Neposielame vojakov do susednej krajiny, to pán Breedlove si myslí, že posielame, no nie je to pravda. Predložte dôkazy," skočil mu do reči Kosačev, ktorý podľa agentúry AP zase poukázal, že NATO v uplynulom čase vela hovorí o potrebe rešpektovať medzinárodné právo a hranice suverénnych krajín, no bombardovalo v roku 1999 suverénnu Juhosláviu. Prítomná šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová na margo diskusie vyjadrila pocit, že sa nachádza v minulom storočí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok