Príliv storočia lákal na Horu sv. Michala

TA3, TASR
21.3.2015 13:35

Pri Hore sv. Michala na západe Francúzska sa zišli tisíce ľudí. K pobrežiu sa prišli pozrieť na prvý veľký príliv a odliv v tomto storočí. Výškový rozdiel medzi hladinou mora v jednotlivých fázach dosahuje až 14 metrov.

Atlantické pobrežie Francúzska, od Baskicka až po Normandiu, a Lamanšský kanál, zažilo vrchol sezóny vysokých prílivov. Fenomén "príliv storočia" sa opakuje raz za 18 rokov. Vo Francúzsku sa rozsah prílivu označuje koeficientom od 20 do 120. Ten, ktorý bolo možné pozorovať dosiahol hodnotu 119.

Veľký príliv výrazne závisí od počasia aj od astronomických faktorov. Najväčší príliv a najväčší odliv je v čase splnu a novu, ako aj v čase jarnej a jesennej rovnodennosti. Ak sa stretnú oba tieto faktory, dochádza k prílivu storočia, keď sa more môže od pobrežia vzdialiť až 18 kilometrov a rozdiel vo výške hladiny mora medzi prílivom a odlivom je 15 metrov.

Mimoriadne impozantné
prílivy sa dajú pozorovať v okolí Hory sv. Michala (Mont-Saint-Michel), kde rozdiel výšky morskej hladiny pri prílive a odlive býva približne 15 metrov, čo je najviac v Európe. Predchádzajúci príliv storočia sa vo Francúzsku odohral 10. marca 1997. Na ďalší treba čakať do 3. marca 2033.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok