Parlamenty krajín V4 rokovali o vzájomnej spolupráci, neobišli ani digitálnu agendu

TA3 SITA
20.3.2015 17:13

V Bratislave sa stretli parlamenty krajín V4. Šéf Národnej rady Peter Pellegrini privítal svojich kolegov z Česka, Maďarska a Poľska. Parlamentné delegácie chcú vo viacerých otázkach postupovať spoločne.

Parlamenty sú za intenzívnejšiu spoluprácu

Schopnosť krajín Visegrádskej štvorky reagovať na otázky v rámci Európskej únie aj vo svete, možná kríza parlamentnej demokracie a digitálna agenda boli témy, o ktorých rokoval predseda Národnej rady Slovenskej republiky Peter Pellegrini so zástupcami parlamentov V4 v Bratislave. Po rokovaní to povedal predseda slovenského parlamentu Pellegrini.

"Musím povedať, že máme za sebou veľmi konštruktívne a plodné rokovanie, ktoré nás utvrdilo v tom, že samotný projekt V4 po skoro 25 rokoch preukázal svoju opodstatnenosť a životaschopnosť," povedal Pellegrini.

Ako dodal, predstavitelia parlamentov V4 sa zhodli, že spoločné stretnutia treba zintenzívniť, a to nielen na úrovni predsedov a podpredsedov parlamentov. Pellegrini so svojimi kolegami chce, aby sa intenzívnejšie stretávali skupiny priateľstva, ale aj parlamentné výbory.

Zástupcovia parlamentov sa zhodli na tom, že v rámci EÚ "národné parlamenty nesmú skončiť ako stroje, ktoré automaticky implementujú európsku legislatívu do svojich národných legislatív". Chce preto, aby národné parlamenty spoločne využívali právo vyjadriť nesúhlas s obsahom niektorých zásadných nariadení a smerníc.

Podpora inovatívnosti a vzdelávanie mladých

Pellegrini tiež tvrdí, že je veľmi dôležité, aby štandardné parlamentné strany vzdelávali mladých ľudí a učili ich demokracii. V poslednom čase sa totiž dostávajú do popredia nesystémové strany, ktoré nereprezentujú žiadne hodnoty a neprinášajú žiaden program.

V rámci digitálnej agendy predstavitelia parlamentov vidia vo V4 enormný potenciál a chcú podporiť inovatívnosť ľudí a vytvoriť im prostredie, aby tu ostávali. "Chceme im zabezpečiť ten ekosystém, aby tu mohli rýchlo napredovať," dodal Pellegrini.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok