Nemecko pohoršil nepravý prostredník gréckeho ministra financií

TA3
21.3.2015 20:54

Vztýčený prostredník gréckeho ministra financií, určený Berlínu, vyvolal v Nemecku nemalé pobúrenie. Krajina sa totiž vo veľkej miere podieľa na záchrannom programe pre Atény. Všetko však bolo inak.

Nemecko pohoršil nepravý prostredník gréckeho ministra financií
Youtube

Ukázať Nemecku prostredník

Všetko sa začalo, keď v nemeckej televízii odvysielali záznam z roku 2013. Svojrázny ľavičiar Janis Varoufakis, budúci minister financií, ktorý dnes odmieta pôvodné podmienky záchranného programu, nebol v politike.

Na konferencii v Záhrebe hovoril o problémoch, ktorým čelia zadlžené krajiny. „Grécko malo ešte v januári 2010 jednoducho oznámiť, že ide do krachu, ako to urobila Argentína, a ukázať Nemecku prostredník a povedať, nuž, vyriešte si problémy sami,“ povedal ku kríze v eurozóne. Na videu bolo vidieť, ako Varoufakis pri zmienke o Nemecku vztýčil prostredník.

Tieto zábery nechal odvysielať populárny moderátor talk show nemeckej ARD Günter Jauch a cez telemost konfrontoval gréckeho ministra.

Varoufakis dôrazne poprel vulgárne gesto a trval na tom, že video bolo zmanipulované. Jauchova šou je jednou z najsledovanejších diskusných relácií a sledujú ju milióny divákov. Nespokojné reakcie na sebe nenechali dlho čakať.

Reakcia na sociálnych sieťach

Gréci často označujú Nemcov za hlavných vinníkov ich súčasných problémov. Vytýkajú im tvrdé podmienky záchranného plánu, Nemci sú na druhej strane nervózni z aktuálneho gréckeho postoja k dlhom. V tomto ovzduší napätia prišlo video s prostredníkom ako rozbuška.

Na sociálnych sieťach sa zdvihla vlna zlosti a pohoršenia. Pod hashtagom #varoufake sa vyrojili obrázky, ktoré ako odpoveď ukazujú prostredník Aténam.

Ľudia si robili posmech aj z gréckeho ministra, ktorý si potrpí na imidži rockovej hviezdy. Na rokovaniach chodí zásadne bez kravaty, často s vykasanou košeľou a tvrdí o sebe, že je „libertariánsky marxista“.

Prostredník vznikol v počítači

Jauch najprv dôrazne popieral, že by video bolo zmanipulované a vydával ho za originál. K dotvoreniu záznamu sa však dodatočne priznal iný moderátor, a urobil z toho súčasť svojej satirickej šou.

Moderátor verejnoprávnej televízie ZDF Jan Böhmermann sa chytil frázy „ukázať Nemecku prostredník“ a na zelenom pozadí ho s pomocou počítačových efektov dal domodelovať. Podarilo sa mu tak dobehnúť moderátora politických diskusií, väčšinu nemeckej verejnosti a aj gréckeho ministra.

Vo svojej relácii Neo Magazin Royale ukázal celý produkčný tím, ktorý sa podieľal na vložení prostredníka do videa z konferencie. Chcel vraj ukázať, aké je jednoduché šíriť negatívny obraz o gréckom ministrovi financií prostredníctvom nepreverených zdrojov na internete.

Diskusia ale pokračuje a niektorí stále zvažujú, či aj Böhmermannove tvrdenie o manipulácii nebola len zábavná mystifikácia.

"Domnievame sa, že pre budúcnosť budeme musieť pred všetkými reláciami Neo Magazin Royale umiestniť varovanie: Pozor satira!," uzavrela „kauzu“ vo vyhlásení na Twitteri Böhmermannova domovská televízia ZDF.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok