Obama: Nastal najvhodnejší čas na zlepšenie vzťahov s Iránom

TASR TA3
20.3.2015 10:23

Využite vzácnu príležitosť na urovnanie našich vzťahov. Toto posolstvo adresoval Iránu americký prezident Barack Obama. Ďalšia šanca už podľa neho nemusí prísť.

Čas na reštart vzťahov

Podľa amerického prezidenta sa v rozhovoroch o jadrovom programe Teheránu podarilo dosiahnuť pokrok, ale ešte stále existujú rozpory, ktoré treba prekonať. "Takáto chvíľa sa možno nebude tak skoro opakovať," povedal Obama vo svojom posolstve pri príležitosti blížiacich sa osláv perzského nového roka Novrúz.

"Som presvedčený, že naše národy majú historickú príležitosť vyriešiť tento problém mierovou cestou, a to je príležitosť, ktorú by sme si nemali nechať ujsť," uviedol vo svojom posolstve adresovanom iránskemu ľudu Obama.

Rokovania chcú ukončiť dlhý spor

Cieľom rokovaní zástupcov USA, Británie, Číny, Francúzska, Ruska, a Nemecka s Iránom je ukončiť vyše desaťročie trvajúci spor o iránsky jadrový program uzavretím dohody o obmedzení jadrových aktivít Teheránu, ktorý by mal výmenou získať úplné zrušenie sankcií.

Tie majú negatívny vplyv na ekonomiku Iránu závislú od obchodu s ropou.
Irán o svojom jadrovom programe tvrdí, že má výlučne mierové využitie, zatiaľ čo Západ ho podozrieva, že jeho ciele sú aj vojenské.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok