Slovenské deti privezie z Tuniska špeciál, k útoku na múzeum sa prihlásil kalifát

TASR TA3 SITA
19.3.2015 16:49

Turisti z Poľska, Japonska, Francúzska či Španielska sa stali obeťami teroristov, ktorí na nich v stredu spustili paľbu pred známym tuniským múzeom Bardú. K zodpovednosti za útok sa prihlásil Islamský štát. Do Tuniska mieri slovenský vládny špeciál aby vyzdvihol detský súbor.

Slovenské deti privezie z Tuniska špeciál, k útoku na múzeum sa prihlásil kalifát
SITA/AP

Vládny špeciál privezie detský súbor

Slovenské ministerstvo vnútra spolu s rezortom diplomacie vyslali do Tuniska vládny špeciál, ktorý má vyzdvihnúť slovenský detský súbor

"Približne o 22:35 dopraví na letisko M. R. Štefánika 30-členný detský súbor z oblasti poznačenej teroristickým útokom," oznámil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

K útoku sa prihlásil Islamský štát

K zodpovednosti za stredajší teroristický útok v Tunise sa prihlásil Islamský štát. Prostredníctvom webového fóra, ktoré využíva na zverejňovanie odkazov, zverejnil posolstvo vo zvukovej i textovej podobe.

Kalifát akciu vníma ako "požehnaný vpád do jedného z brlohov nevercov a nerestí v moslimskom Tunisku", uviedla agentúra Reuters. Autori vyhlásenia súčasne varujú pred ďalšími útokmi.

Dvojica páchateľov útoku na múzeum absolvovala výcvik v džihádistickom tábore v susednej Líbyi. Oznámil to predstaviteľ tuniského ministerstva vnútra. Oboch mužov sa podarilo získať pre myšlienky násilného džihádizmu v mešitách v Tunisku. Následne odišli vlani v septembri do výcvikového tábora militantov na území Líbye.

Strieľali na turistov pred múzeom

Dvaja militanti, ktorí vyskočili z vozidla a začali páliť do ľudí vystupujúcich z autobusov pri múzeu Bárdú, zabili dovedna 20 turistov. Medzi zabitými turistami sú okrem troch Japoncov aj dvaja Kolumbijčania, ďalej Poliak, Taliani, Francúzi, Austrálčania a Španieli. 

Zranenia utrpelo ďalších 44 osôb vrátane šiestich Tunisanov, 13 Talianov, siedmich Francúzov, deviatich Poliakov, jedného Rusa a dvoch Juhoafričanov. Niektorí sú podľa tuniského premiéra Habíba Sída v kritickom stave.

Múzeum v hlavnom meste Tunis má spoločný vchod s tuniským parlamentom, ktorý v čase útoku zasadal. Poslancov evakuovali bezpečnostné sily. Teroristi potom prenasledovali utekajúcich turistov do budovy múzea a niekoľkých zadržiavali ako rukojemníkov. Drámu ukončili bezpečnostné sily a dvoch útočníkov zabili, ale dvaja či traja sú na úteku.

Išlo o najhorší útok v tuniskej metropole od roku 2011, keď bol zvrhnutý vtedajší prezident krajiny a diktátor Zín Ábidín bin Alí. Múzeum je hlavnou turistickou atrakciou Tunisu.  Po útoku vyšli večer na námestie tuniskej metropoly tisíce ľudí, ktorí mávali vlajkami a skandovali: "Tunis je slobodný a terorizmus nemá šancu."

Tuniské bezpečnostné sily zadržali už deväť osôb podozrivých z účasti na stredajšom krvavom útoku. Piati zo zadržaných sú podľa vyšetrovateľov priamo zapletení do príprav teroristickej akcie. Zvyšní štyria udržiavali kontakty s dvojicou útočníkov.

Poliakov vyzvali necestovať do regiónu

Poľský minister zahraničných vecí Grzegorz Schetyna oznámil, že medzi turistami zastrelenými militantmi pri stredajšom útoku v múzeu Bárdú v tuniskej metropole sú dvaja občania Poľska.

"Pokiaľ ide o poľské obete, môžeme so všetkou istotou vyhlásiť, že medzi potvrdenými zabitými... sú dvaja naši občania, dvaja sú nezvestní a
deväť ďalších utrpelo zranenia," povedal Schetyna v rozhovore pre poľskú štátnu televíziu TVP Info, na ktorú sa odvolala agentúra Reuters.  Poľská vláda už vyzvala krajanov, aby v rámci možností necestovali v súčasnosti do Egypta ani do Tuniska.

Obamová vyjadrila sústrasť

Japonský premiér Šinzó Abe ostro útok odsúdil a vyhlásil, že "terorizmus sa nesmie za žiadnych okolností tolerovať". Ministerstvo zahraničných vecí zároveň vydalo varovanie, aby japonskí návštevníci v Tunisku boli maximálne ostražití.   

Prvá dáma USA Michelle Obamová, ktorá je na návšteve Tokia, uviedla: "Chcem vyjadriť sústrasť nad včerajšími strašnými udalosťami v Tunisku. Naše srdcia sú s milovanými, ktorí stratili svojich blízkych - dnes na nich veľmi myslíme a modlíme sa za nich."


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok