Odporcovia prezidenta Zemana odovzdali petíciu, chcú ho žalovať

TASR
18.3.2015 12:17

Odporcovia českého prezidenta Miloša Zemana, ktorí stoja aj za vlaňajšími demonštráciami proti Hradu, nazbierali vyše 10.000 podpisov pod petíciu proti hlave štátu. Žiadajú v nej, aby sa senátori zaoberali prezidentovými výrokmi a prípadne podali na Zemana žalobu za porušenie ústavy.

Odporcovia prezidenta Zemana odovzdali petíciu, chcú ho žalovať
SITA/AP

Sporné výroky o Ukrajine

Petíciu s názvom "Prezident, odíďte" prevzal podpredseda hornej komory parlamentu Přemysl Sobotka, napísal dnes spravodajský server Novinky.cz.

Hlavný iniciátor petície Michal Majzner vysvetlil na tlačovej konferencii, že petíciu sformulovali vlani v auguste ako reakciu na ťažko vysvetliteľné výroky prezidenta vo vzťahu k Ukrajine. Majzner uviedol, že mu prekážal najmä Zemanov výrok, že na Ukrajine prebieha občianska vojna.

Petíciou sa budú zaoberať senátori

Ak je pod petíciou podpísaných najmenej 10.000 ľudí, Senát sa ňou podľa zákona musí zaoberať. Podpredseda Senátu Sobotka pri prevzatí petície vyhlásil, že budú postupovať podľa ústavy a petícia bude štandardne prerokovaná - pravdepodobne v apríli senátnym petičným výborom. Ten potom môže podať návrh, aby o petícii rokovalo aj plénum hornej komory.

Iniciátori petície zároveň pripravili návrh ústavnej žaloby na prezidenta. Podľa ich názoru Zeman porušil ústavu tým, že šíri ruskú propagandu, prípadne svojou podporou Číny pošliapava hodnotový systém, na ktorom je založený český právny poriadok.

Signatárom prekáža aj Zemanov výrok, že treba nechať "vyhladovať Senát", teda výrazne mu obmedziť rozpočet - čo môže byť podľa signatárov návod, ako docieliť zrušenie ústavnej inštitúcie, uviedli Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok