S Monacom do štvrťfinále LM aj vlaňajší finalista Atletico Madrid

TASR
17.3.2015 23:53

Futbalisti AS Monaco prehrali doma s Arsenalom Londýn 0:2, triumf 3:1 s vyšším počtom dosiahnutých gólov u súpera v prvom vzájomnom súboji im však napokon zaručil postup. Spolu s "kniežatami" sa do štvrťfinále prebojoval aj vlaňajší finalista súťaže Atletico Madrid.

S Monacom do štvrťfinále LM aj vlaňajší finalista Atletico Madrid
SITA/AP

Monaco aj so šťastím

Arsenal po domácom výbuchu čakala nesmierne náročná úloha streliť na pôde "kniežat" minimálne tri góly, v opačnom prípade by ho čakal predčasný koniec v súťaži. Tím francúzskeho trénera Arsenea Wengera, ktorý v minulosti v Monacu pôsobil, musel všetko vsadiť na útočnú kartu. Prvú šancu si však už v 3. minúte vytvorili domáci, po osi Martial - Berbatov sa lopta dostala k Moutinhovi a ten spoza šestnástky mieril tesne nad bránu. V 14. minúte Bellerinov center pristál na hlave Girouda a smoliar z prvého duelu v Londýne spálil prvú dobrú šancu "kanonierov".

Arsenal postupne prevzal iniciatívu a začal hroziť. V 36. minúte Giroud na dvakrát prekonal Subašiča pekným "vešiakom" pod brvno - 0:1. Onedlho mohol zvýšiť na 2:0 Welbeck, ktorého pokus meter od bránkovej čiary so šťastím odvrátil ležiaci Abdennour na roh. V záverečných sekundách prvého polčasu Sanchez z uhla neprepálil Subašiča. Po zmene strán Özil z priameho kopu poriadne natiahol Subašiča, ktorý s námahou vytlačil loptu na roh.

Monaco sa prevažne bránilo, no otvárali sa mu príležitosti na brejky, tie však nedokázali jeho hráči zrealizovať do gólovej bodky. Arsenal zdramatizoval duel v 79. minúte. Walcott najskôr trafil len do žrde, odrazenú loptu však poslal do siete striedajúci Ramsey - 0:2. Pre domácich nastali krušné chvíle, v 83. minúte Subašič reflexívnym zákrokom na bránkovej čiare vyškriabal hlavičku Sancheza na roh a uchránil svoj tím od vypadnutia. Zodpovednosť na svoje plecia chcel v závere vziať Özil, ale dvakrát zbytočne stratil loptu a Monaco tak aj so šťastím udržalo postupový výsledok. Zásluhou AS a Paríža Saint-Germain bude mať francúzsky futbal vo štvrťfinále najlepšej klubovej súťaže dvojnásobné zastúpenie. Naopak, črtá sa anglické fiasko. V prípade, že Manchester City nevyrobí v stredu senzáciu na ihrisku FC Barcelona, nebude mať "kolíska futbalu" vo štvrťfinále žiadne mužstvo.

V rozstrele zlyhali až traja hráči Leverkusenu

Atletico v prvom zápase v Leverkusene nedokázalo streliť gól a v odvete tiež narazilo na kompaktnú defenzívu súpera. Mierny škrt cez rozpočet urobilo domácemu tímu zranenie brankára Moyu, ktorého medzi žrďami od 23. minúty nahradil Oblak, na jeho imperatíve streliť gól však nemalo zásadný vplyv. V 27. minúte po zmätkoch v obrane Bayeru vypálil spoza šestnástky Suarez, zrazená lopta pomýlila brankára Leverkusenu Lena a napokon so šťastím skončila v sieti - 1:0.

V bojovnom zápase malo viac z hry favorizované Atletico, ktoré po zmene strán vystupňovalo tlak. Hostia nevedeli súvisle zakombinovať a zväčša sa iba bránili, ale táto činnosť im fungovala veľmi dobre, pretože súpera nepustili do vyložených šancí. Patový stav mohol v 71. minúte prelomiť Koke, ktorého strieľaný center tesne minul cieľ.

Taktický duel sa prehupol do predĺženia, v jeho úvode mal príležitosť Kießling, ale z otočky tesne minul bránu Atletica. V 106. minúte sa Garcia pekne uvoľnil v šestnástke a Leno predviedol fantastický zákrok. V rozstrele zlyhali dvaja strelci Atletica, ale až traja na strane Leverkusenu a tak mohli oslavovať postup domáci fanúšikovia a hráči.

Minulý týždeň si už vybojovali postup štyri kluby - rekordný desaťnásobný držiteľ a obhajca trofeje Real Madrid, FC Porto, Bayern Mníchov a Paríž St. Germain. Záverečné dve odvety osemfinále LM (FC Barcelona - Manchester City, Borussia Dortmund - Juventus Turín) sú na programe v stredu 18. marca. Žreb štvrťfinále LM sa uskutoční 20. marca o 12.00 SEČ, prvé súboje tejto fázy sú na programe 14./15. apríla, odvety 21./22. apríla.

Odvetné zápasy osemfinále LM 2014/2015:
AS Monaco - Arsenal Londýn 0:2 (0:1)
Góly: 36. Giroud, 79. Ramsey. Rozhodoval: Moen (Nór.), ŽK: Kondogbia - Sanchez
/prvý zápas: 3:1, do štvrťfinále postúpilo AS Monaco/
zostavy a striedania:
Monaco: Subašič - Fabinho, Abdennour, Wallace, Kurzawa - Kondogbia, Toulalan - Dirar (86. Elderson), Moutinho, Martial (60. Ferreira-Carrasco) - Berbatov (70. Silva)
Arsenal: Ospina - Bellerin, Mertesacker, Koscielny, Monreal (83. Gibbs) - Coquelin (63. Ramsey), Cazorla - Sanchez, Özil, Welbeck (72. Walcott) - Giroud

Atletico Madrid - Bayer Leverkusen 1:0 po predĺžení (1:0, 0:0), 3:2 v rozstrele z 11 m
Gól: 27. Suarez. Rozhodoval: Rizzoli (Tal.), ŽK: Gimenez, Gamez, Suarez, Torres - Spahič, Toprak, Calhanoglu, Wendell, Kießling, Papadopoulos.
jedenástkový rozstrel: Garcia - nedal, Hakan Calhanoglu - nedal, Griezmann - 1:0, Rolfes - 1:1, Suarez - 2:1, Toprak - nedal, Koke - nedal, Castro - 2:2, Torres - 3:2, Kießling - nedal
/prvý zápas: 0:1, do štvrťfinále postúpilo Atletico Madrid/
zostavy a striedania:
Atletico: Moya (23. Oblak) - Juanfran, Miranda, Gimenez, Gamez - Cani (46. Garcia), Koke, Suarez, Turan - Mandžukič (83. Torres), Griezmann
Leverkusen: Leno - Hilbert, Toprak, Spahič, Wendell - Castro, Bender (104. Papadopoulos) - Bellarabi, Hakan Calhanoglu, Son Heung-Min (77. Rolfes) - Drmič (69. Kießling)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok