Dva mesiace po útokoch opäť otvorili parížske kóšer potraviny

TASR
15.3.2015 13:16

Parížsky supermarket s kóšer potravinami, kde islamský extrémista Amédy Coulibaly zastrelil v januári štyroch ľudí, znovu otvorili, aby Francúzsko "ukázalo, že život je silnejší než barbarstvo". Vyhlásili to predstavitelia supermarketu a francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

Ani stopy po krvavom útoku

Útok na židovské potraviny 9. januára podnikol Coulibaly, ktorý sa prihlásil k organizácii Islamský štát. Tento muž takisto v predchádzajúci deň zastrelil na ulici mladú policajtku. Coulibaly koordinoval svoje útoky s dvoma ďalšími strelcami, ktorí 7. januára zabili 12 ľudí v redakcii francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo.

"A sme tu, sme znovu otvorení," povedal miestnym médiám nový manažér supermarketu Laurent Mimoun. Na hlave mal jarmulku a prechádzal sa po obchode, aby bol dobre viditeľný. Supermarket je úplne nanovo zariadený a niet v ňom ani stopy po krvavom útoku.

"Myslíme na všetky obete - toto bol náš hnací motor, aby sme obchod znovu otvorili,"
uviedol manažér, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.


V predajni pracujú úplne noví zamestnanci, pretože tí, čo v nej pracovali v čase útoku, sa ešte zotavujú z udalosti a sú na zdravotnej dovolenke, dodali ďalší manažéri.


"Je dôležité uctiť si pamiatku ľudí, ktorí padli pod paľbou barbarstva,"
uviedol minister vnútra Cazeneuve na znovuotvorení supermarketu, ktoré sa konalo pod dohľadom početnej a dobre vyzbrojenej polície.

Život je silnejší než všetko ostatné

Francúzsko má najväčšiu židovskú a moslimskú populáciu v Európe a po januárových útokoch majú strach zo zvýšeného napätia v spoločnosti. Úrady však ubezpečujú, že všetko budú náležite ochraňovať.

"Obchod s potravinami sme s odvahou otvorili, aby sme ukázali, že život je silnejší než všetko ostatné,"
vyhlásil Cazeneuve. Dodal, že francúzske úrady urobia "všetky pre to, aby mohli všetci Francúzi žiť slobodne".


Izraelský premiér Benjamin Netanjahu po útoku vyzval francúzskych židov, aby emigrovali do Izraela. Francúzsky premiér Manuel Valls potom zo všetkých síl ubezpečoval židovskú obec, že je vo Francúzsku v bezpečí a je jeho neoddeliteľnou súčasťou.


Sieť kóšer supermarketov vo Francúzsku s názvom Hyper Cacher uviedla vo vyhlásení zaslanom miestnym médiám, že znovuotvorenie je prejavom húževnatosti francúzskej židovskej komunity.


"Takto zdôrazňujeme, že život bude vždy silnejší než barbarstvo. Sme odhodlaní viac než kedykoľvek predtým ponúkať našim zákazníkom možnosť jesť kóšer potraviny,"
uvádzalo sa vo vyhlásení spoločnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok