ECB v rámci kvantitatívneho uvoľnovania nakúpi aj slovenské dlhopisy

TASR
14.3.2015 15:59

Európska centrálna banka bude môcť nakúpiť aj slovenské dlhopisy, a to približne v hodnote 3,2 miliardy eur. Vyčíslilo to Ministerstvo financií.

ECB v rámci kvantitatívneho uvoľnovania nakúpi aj slovenské dlhopisy

Uvoľňovanie sa prejavilo aj na trhoch

Centrálna banka odštartovala nakupovanie štátnych dlhopisov 9. marca tohto roka. V takzvanom kvantitatívnom uvoľňovaní chce pokračovať až do septembra 2016. ECB plánuje nakupovať privátne a štátne dlhopisy s ratingom v investičnom pásme v objeme 60 miliárd eur mesačne.

ECB chce týmto opatrením bojovať proti rizikám deflácie a taktiež chce prispieť k oživovaniu hospodárskeho rastu v eurozóne.

Kvantitatívne uvoľňovanie sa podľa analytika X-Trade Brokers Kamila Borosa prejavilo už aj na trhoch. "Výnosy z dlhopisov krajín eurozóny klesali výrazne. Od pondelka do štvrtka v tomto týždni klesli v priemere výnosy z desaťročných dlhopisov krajín eurozóny, mimo Grécka, zhruba o 0,2 percentuálneho bodu (p.b.). Pri kratších splatnostiach to bolo menej," skonštatoval Boros.

Prvé problémy

Zároveň však upozornil na to, že centrálna banka pri skupovaní dlhopisov narazila aj na prvé problémy. Jej prezident Mario Draghi totiž vyhlásil, že sa budú vykupovať len dlhopisy s výnosom vyšším, ako je depozitná sadzba ECB, teda vyšším ako -0,2 %. Centrálna banka tak už v súčasnosti nemôže nakupovať napríklad časť nemeckých dlhopisov. "Dopyt po nemeckých dlhopisoch je taký silný, že výnosy pri kratších splatnostiach sa pohybujú pod úrovňou -0,2 %, a teda sa na nákupy nekvalifikujú," uviedol Boros.

Preto by podľa neho mohla mať v najbližších mesiacoch centrálna banka problém splniť stanovený plán, čo sa týka objemu napumpovaných peňazí do ekonomík eurozóny. "V neskorších mesiacoch sa pre obmedzenia môže vyčerpať väčšie množstvo dlhopisov, ktoré sa kvalifikujú na nákupy zo strany ECB. Druhým problémom môže byť motivácia bánk predávať dlhopisy, keďže za ne dostanú hotovosť, ktoré sa v ECB úročí -0,2 %," doplnil Boros.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok