Opitý zastrelil policajta, na začiatku procesu sa rozplakal

TA3 SITA
12.3.2015 12:44

Obžalobu pre obzvlášť závažný zločin vraždy si na Okresnom súde v Trnave vypočul Milan Szalay, ktorý podľa vyšetrovania v júni minulého roku v obci Boleráz zastrelil policajta v službe Petra Opalka a strieľal aj po jeho kolegyni.

Cestná kontrola skončila tragicky

K tragédii došlo po tom, ako mu policajná hliadka pri bežnej cestnej kontrole namerala v dychu 1,38 promile alkoholu. Obžalovanému hrozí 20 až 25 rokov väzenia, prípadne až doživotie.

Milan Szalay sa priznal k vražde policajta, poprel však, že by chcel počas prestrelky zavraždiť aj jeho kolegyňu. Na dnešnom pojednávaní popísal udalosti z tragickej noci. Policajt Opalek mu najskôr nasadil putá, neskôr mu ich uvoľnil, aby si mohol dať dolu hodinky.

"Vykrútil mi pravú ruku a chytil mi ľavú, aby ma mohol spútať, oprel sa o mňa zozadu a zacítil som zbraň. Vytrhol som mu zbraň a zrejme som ho ňou strelil,“ povedal. Mladého a nekonfliktného policajta zasiahli dve strely do hrudníka. Potom nastala prestrelka s policajtkou a útek s vozidlom Opel Zafira.

Milan Szalay sa počas výpovede rozplakal, ale až vtedy, keď popisoval, ako sa po tejto udalosti chcel ešte rozlúčiť so svojou družkou a svojimi deťmi. Pokus o zavraždenie policajtky odmietol. "Myslím si, že som dobrý strelec na to, aby som niekoho zasiahol,“ povedal 31-ročný obžalovaný, ktorý mal zbrojný preukaz a legálne vlastnil tri zbrane vrátane samopalu.

Ospravedlnil sa rodine zavraždeného

Matke zastreleného policajta sa v súdnej sieni za svoj čin ospravedlnil. "Ospravedlňujem sa vám aj celej vašej rodine. Je mi to nesmierne ľúto, ľutujem to a navždy to budem ľutovať,“ povedal muž, ktorý v minulosti pracoval v zásahovej skupine súkromnej bezpečnostnej služby a poskytoval aj osobnú ochranu istému bratislavskému podnikateľovi.

Terézia Opalková mu povedala, že je na jeho svedomí, ako sa s tým, čo urobil, vysporiada. Dodala, že mu v žiadnom prípade neželá, aby musel prežiť to, čo zažíva ona. Policajtka po Milanovi Szalayovi počas prestrelky vystrieľala dva zásobníky, ale nezasiahla ho.

Milanovi Szalayovi našli v krvi okrem alkoholu aj stopy po zakázaných omamných látkach. K prečinu ohrozenia pod vplyvom návykových látok sa priznal. Pojednávanie bude pokračovať o týždeň.

milan.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok