Únia chce účinný nástroj proti ruskej propagande, vznikne do leta

TA3 ČTK
12.3.2015 12:43

Európska únia chce do leta vymyslieť, ako sa podporou "slobody médií a hodnôt EÚ" postaviť pokračujúcej ruskej dezinformačnej kampani, ktorá súvisí s krízou na Ukrajine. Vyplýva to z návrhu záverov blížiaceho sa európskeho summitu.

Na nebezpečenstvo upozorňuje Poľsko aj Pobaltie

Na prípravu akčného plánu by mali dať prezidenti a premiéri dvadsaťosmičky šéfke európskej diplomacie Federike Mogheriniovej čas do júna, povedal vysoko postavený európsky diplomat.

Na nebezpečenstvo ruskej propagandy upozorňovalo v predchádzajúcich mesiacoch predovšetkým Poľsko a pobaltské krajiny, ktoré majú výrazné percento rusky hovoriacich obyvateľov. Už v januári o problematike hovorili na svojej schôdzi ministri zahraničia Únie. Terajšia predsednícka krajina, teda Lotyšsko, aj ďalšie, v minulosti spomínali napríklad možnosť vzniku ruskojazyčnej televízie.

Diplomati však zdôrazňujú, že na propagandu z východu nemôže Európa odpovedať propagandou vlastnou, a že správnou cestou je naopak snaha ponúknuť ruskojazyčnej verejnosti kvalitné informácie.

Nevyvážené ruské médiá

Ruské Kremeľ podporujúce či priamo Kremľom ovládané médiá už mesiace ponúkajú vlastnú interpretáciu súčasného vývoja medzi Ruskom a Západom, predovšetkým v súvislosti s ukrajinskou krízou. Ich rétoriku o kyjevskej fašistickej vláde, ktorá utláča a vraždí ruskojazyčné obyvateľstvo na východe vlastnej krajiny, o vine Spojených štátov a Európskej únie na rozpútaní konfliktu a o snahe dekadentného Západu zlikvidovať vzrastajúcu ruskú silu, preberajú nielen účastníci internetových diskusií, ale taktiež niektoré časti európskeho politického spektra.

Podobný vývoj prezentuje aj televízny kanál RT (predtým Russia Today), ktorý vysiela v angličtine a ktorý sa už napríklad v Británii dostal do sporu s tamojším televiznym regulátorom pre nevyváženosť vysielania.

Dôsledné dodržiavanie minských dohôd

Súčasťou debaty lídrov členov EÚ na summite 19. a 20. marca ale bude aj otázka, či zmeniť terajšiu podobu protiruských sankcií. Ukrajinská časť návrhov záverov schôdze zdôrazňuje predovšetkým nutnosť úplného presadenia všetkých častí februárovej dohody o prímerí z bieloruského Minsku.

Diplomati v tejto súvislosti pripomínajú nielen kľud zbraní ako taký a sťahovanie ťažkej techniky, ale tiež zaistenie voľného prístupu pozorovateľov OBSE na tie časti východnej Ukrajiny, ktoré ovládajú separatisti. EÚ pripomína najmä potrebu monitorovania diania na úseku rusko-ukrajinskej hranice, ktorý nie je pod kontrolou Kyjeva.

Pripravené varianty zmien sankcií

"Pokiaľ v nasledujúcich dňoch nenastanú veľké zmeny, predpokladám, že status quo bude pokračovať tiež, čo sa podoby sankcií týka," pripustil dobre informovaný diplomat z významnej únijnej krajiny. Pripomenul však, že európska diplomatická služba už dostala za úlohu mať pripravené varianty zmien sankcií, ak by na úrovni premiérov a prezidentov padlo príslušné politické rozhodnutie.

V minulých mesiacoch mal lídrov pred summitom niekoľkokrát možnosť osloviť ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podľa diplomatov nie je v tejto chvíli zatiaľ jeho nová návštěva plánovaná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok