OSN zverejnila hrozivé štatistiky konfliktu v Sýrii

TA3 TASR
12.3.2015 09:40

Občianska vojna v Sýrii od svojho vypuknutia v roku 2011 uvrhla 80 percent obyvateľstva do chudoby, skrátila priemernú dĺžku života Sýrčanov o 20 rokov a viedla k obrovským hospodárskym stratám v odhadovanej výške viac než 200 miliárd dolárov.

Konflit má 220.000 obetí

Vyplýva to z novej správy Sýrskeho centra pre politický výskum, z ktorého v stredu citovala agentúra AP. Správa bola vypracovaná s podporou rozvojového programu OSN a úradu pre palestínskych utečencov.

Organizácia v nej vykresľuje šokujúci obraz "systematického kolapsu a skazy" sýrskych ekonomických inštitúcií. Výsledkom tejto situácie je znepriatelené obyvateľstvo a vláda s vytrácajúcou sa kontrolou nad územím krajiny a jej zdrojmi, extrémne vysoká inflácia a masívna nezamestnanosť.

Sýrska občianska vojna sa začala 15. marca 2011 celoštátnymi protestmi proti vláde prezidenta Asada. Odvtedy v nej zahynulo viac ako 220.000 ľudí, pričom ďalších 12 miliónov obyvateľov Sýrie potrebuje humanitárnu pomoc.

V krajine zhaslo vyše 80 % svetiel

Sýria sa v dôsledku takmer štyri roky trvajúcej občianskej vojny ponorila do tmy. Na satelitných snímkach vidno, že zhaslo približne 83 percent svetiel, ktoré svietili v krajine pred začiatkom konfliktu. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na zistenia koalície medzinárodných ľudskoprávnych a humanitárnych organizácií.

Najhoršia situácia je v druhom najväčšom sýrskom meste Aleppo, o ktoré dlhodobo zvádzajú ťažké boje vládne jednotky s opozičnými silami. Satelitné zábery zhotovené počas noci ukazujú až 97-percentný pokles počtu svetiel v samotnom meste a rovnomennej provincii. Podobne je na tom aj severosýrska provincia Rakka, ktorú kontrolujú bojovníci z extrémistickej organizácie Islamský štát. Počet svetiel tam v porovnaní s marcom 2011 poklesol o 96 percent.

Najnižší úbytok svetla zaznamenala provincia obklopujúca hlavné mesto Damask, ovládaná prevažne sýrskou armádou, kde je úbytok svetla "len" na úrovni 33 percent. Správu vydala medzinárodná koalícia WithSyria, združujúca približne 130 ľudskoprávnych a humanitárnych organizácií. Na výskume spolupracovali vedci z univerzity v čínskom meste Wu-chan.

science daily.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok