Riziká obchodu s ľuďmi ukázali cez fiktívnu webstránku

TASR TA3
11.3.2015 19:30

Ministerstvo vnútra prišlo s novou taktikou v prevencii obchodovania s ľuďmi. Riziká takejto kriminality ukázali cez fiktívnu stránku www.superzarobok.sk, ktorá láka na lukratívne zárobky v zahraničí.

Riziká obchodu s ľuďmi ukázali cez fiktívnu webstránku
SITA

Promo cez facebook

Stránka je pochybná, napriek tomu sa na ňu od nedele zaregistrovalo 2 200 ľudí. „Boli ochotní podstúpiť určité ďalšie procesy, pričom nevedeli, do čoho presne idú, akému veľkému riziku sa vystavujú,“ povedal na tlačovej besede minister vnútra Robert Kaliňák.

Rezort vnútra pripravil s neziskovou organizáciou Brániť sa oplatí kampaň, ktorá má poukázať na riziká obchodovania s ľuďmi. „Povedali sme si, že sa zahráme na pár dní na podvodníkov,“ uviedol Pavol Hapák z neziskovky. Falošnú stránku spustili v nedeľu 8. marca večer. Sú na nej pracovné ponuky v Španielsku, Anglicku, Rakúsku a Nemecku s platmi od dvetisíc do tritisíc eur.

Promovali ju cez reklamu na Facebooku, ktorá zasiahla 700-tisíc ľudí. Stránku dodnes navštívilo 40-tisíc ľudí. Portál nepôsobí dôveryhodne. „Keď si to človek prejde, nemôže tomu veriť,“ povedal Hapák.

Nešlo o nachytanie ľudí

Po registrácii na falošnú stránku dostali ľudia informáciu o tom, čo sa mohlo stať, ak by boli za ponukami skutoční podvodníci. Našli si tiež odkaz na portál www.novodobiotroci.sk, ktorý varuje pred rizikami práce v zahraničí.

„Cieľom nebolo nachytať týchto ľudí, ale dosiahnuť, aby si nabudúce pri podobných inzerátoch overili údaje,“ povedal riaditeľ odboru prevencie kriminality na ministerstve vnútra Jozef Halcin. Dodal, že existuje národná linka na pomoc obetiam obchodovania s ľuďmi, veci sa dajú overiť aj cez úrady práce.

Priemerná obeť je mladá slobodná žena

Na Slovensku vlani evidovali 15 trestných činov obchodovania s ľuďmi. Obvinili 27 mužov a sedem žien. „Je to veľmi latentná trestná činnosť. Ťažko sa odhaľuje,“ pripomenul Kaliňák s tým, že je preto nevyhnutná masívna a široká kampaň. Ročne poskytujú naše úrady spolu s tretím sektorom pomoc priemerne 30 obetiam obchodu s ľuďmi.

Od roku 2008 sa starali o 185 obetí. Najviac sú ohrozené osoby so základným vzdelaním a zo sociálne slabších skupín. Priemerná obeť je slobodná žena od 18 do 30 z východného Slovenska. Často obchodníka osobne pozná, láka ju najmä na Britské ostrovy, kam sa dopraví autom. Najčastejšia forma obchodovania je stále sexuálne zneužívanie.

Pozrite si aj tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok