Rusko uvažuje o zmiernení zákazu dovozu potravín

SITA
11.3.2015 15:37

Ruské ministerstvo poľnohospodárstva uvažuje o tom, že zmierni zákaz dovozu potravín z niektorých európskych krajín. Povedal to v stredu ruský minister poľnohospodárstva Nikolaj Fjodorov, ktorého citovala agentúra Interfax.

Rusko uvažuje o zmiernení zákazu dovozu potravín
SITA/AP

Rástla inflácia

Embargo Rusko zaviedlo vlani v reakcii na západné sankcie voči Moskve pre jej rolu v ukrajinskej kríze. Zákaz dovozu obmedzil prístup mnohých európskych producentov potravín na ruský trh.

V kombinácii so slabým rubľom to však prispelo k rastu inflácie v Rusku, ktorá sa vo februári dostala na trinásťročné maximum 16,7 %.

Nechcú narúšať vzťahy s Bruselom

Fjodorov uviedol, že Rusko uvažuje o zmiernení embarga predovšetkým pre Grécko, Maďarsko a Cyprus. "Aktívne skúmame, aké civilizované možnosti existujú v prípade ich návrhov," povedal minister novinárom s odkazom na krajiny, ktoré žiadajú zrušenie embarga. "Ak im pomôžeme, nechceli by sme pre nich vytvoriť problémy v ich vzťahoch s Bruselom," dodal.

Dovoz západných potravín Moskva zakázala na obdobie jedného roka v auguste 2014. Ak sa zákaz podľa analytikov Sberbank CIB v auguste tohto roka nepredĺži, znížilo by to ceny potravín na ruskom trhu o celý percentuálny bod. V januári boli ceny potravín Rusku medziročne vyššie o 20,7 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok