Eurofondy na Slovensku brzdí korupcia, varuje správa Európskej komisie

TA3 TASR
11.3.2015 12:46

Verejné obstarávanie, overovanie riadiacim orgánom a výber projektov patria k najväčším nedostatkom Slovenska pri správe eurofondov. Uvádza to Európska komisia vo svojej aktuálnej hodnotiacej správe.

Problémy sa opakujú

Slovensko podľa nej čelí opakujúcim sa problémom v oblasti finančného hospodárenia a kontroly, ktoré negatívne ovplyvňujú využívanie európskych zdrojov. "Medzi hlavné nedostatky patria postupy verejného obstarávania, overovanie vykonávané riadiacim orgánom a výber projektov," konštatuje EK v správe.

Komisia je presvedčená, že nedostatky naďalej ovplyvňujú praktické vykonávanie finančného riadenia a audítorských postupov. "Tieto nedostatky sa často premietajú do vysokých nákladov na projekty a vedú k významným finančným opravám. Korupcia pri prideľovaní fondov EÚ okrem toho ohrozuje ich efektívne a účinné využívanie," upozorňuje.

Brusel sa domnieva, že koniec programového obdobia 2007 až 2013 a finalizovanie projektov, ktoré sa začali neskoro najmä z dôvodu oneskorení verejného obstarávania, vytvoria ďalšie tlaky. Aj keď sa miera uzatvárania zmlúv na poskytovanie eurofondov na konci minulého roka zvýšila na 104,85 %, čerpanie na úrovni 60,11 % podľa neho zostáva pomalé. Priemer Európskej únie je 76,74 %.

Krutá realita pre Úrad vlády

V správe sa zdôrazňuje, že Slovensko musí v roku 2015 vynaložiť približne 4 miliardy eur, teda zhruba jednu tretinu prostriedkov pridelených na končiace sa obdobie, ak chce fondy plne využiť. Eurofondy predstavujú veľmi vysoký podiel celkových verejných investícií v štáte v porovnaní s inými krajinami, a to až približne 86 %.

Úrad vlády vníma správu ako "krutú" realitu a poukázal na konkrétne opatrenia, ktoré sa v tejto súvislosti prijímajú. Proces verejného obstarávania má od januára 2016 výrazne stransparentniť pripravovaný zákon. Pod pochybenia riadiacich orgánov pri overovaní obstarávania sa podľa neho podpisujú dlhodobá fluktuácia zamestnancov a politický cyklus. Tento stav má pomôcť riešiť nový zákon o štátnej službe, ale tiež posilnenie administratívnych kapacít pri eurofondoch, ktoré už schválila vláda.

Plánujú nové právne predpisy

S cieľom obmedziť možnosti korupcie plánuje vláda prijať všeobecne záväzný právny predpis, ktorý podrobne upraví práva a povinnosti subjektov zapojených do procesu implementácie. Počíta so zavedením nových inštitútov posilňujúcich jeho objektívnosť a transparentnosť.

"Ide o zadefinovanie zákazu konfliktu záujmov osôb v procese implementácie, rozšírenie možnosti dožadovať sa nápravy v prípade neschválenia žiadosti o príspevok, ako aj efektívne zapojenie partnerov dozerajúcich na proces schvaľovania," uviedla hovorkyňa podpredsedu vlády pre investície Silvia Belešová.

Hodnotenia ako podklady k odporúčaniam

Hodnotiace správy slúžia podľa Zastúpenia EK na Slovensku ako podklad ku konkrétnym odporúčaniam pre členské štáty, ktoré budú zverejnené v máji. Ich prípravu s nimi komisia konzultuje. Správa o Slovensku sa venuje zamestnanosti, vzdelávaniu, daniam, zdravotníctvu, podnikateľskému prostrediu a kvalite verejnej správy.

"Podklady pre správu získava EK z objektívnych a overiteľných dát z Eurostatu, ktoré dodáva Štatistický úrad, ako aj prostredníctvom monitorovacích misií na Slovensku, kontaktmi s predstaviteľmi štátnej správy, od analytikov, zamestnávateľských združení, odborových organizácií, akademickej sféry, nevládnych organizácií, ako aj z médií," opísala Ingrid Ludviková zo zastúpenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok